Zoönose

Wat is zoönose?

Zoönose komen regelmatig in het nieuws. Een zoönose is een ziekte die van dier op mens kan worden overgebracht. Je kan hierbij denken aan de gekkekoeienziekte, Q-koorts of denk eens aan de ziekte van Lyme door de teek of hondsdolheid (Rabiës) en verschillende soorten wormen zoals de vossenlintworm of spoelworm. Er zijn veel verschillende ziektes die (huis)dieren kunnen overbrengen op mensen. Niet elke zoönose is even gevaarlijk. In Nederland zijn er gelukkig niet heel veel gevaarlijke zoönosen meer. Dit komt omdat er intensieve programma’s opgesteld zijn voor het beheersen van een ziekte met een zoönose. Het is wel altijd zaak om goed op te letten wanneer je veel met dieren omgaat of ermee werkt.

Zoönose op vakantie

De kans dat je een zoönose in het buitenland oploopt, met name vanuit warmere landen (Zuid-Europa) is veel groter. Er heersen daar meer zoönosen en ook is daar vaak de controle op dierziekten minder. Wanneer je dier ook mee gaat naar het buitenland is het verstandig je van te voren door je dierenarts goed te laten informeren en voorzorgsmaatregelen te nemen. Er zijn ook wat andere entingen verplicht voor je huisdier.

Door het veranderende klimaat is de kans reëel dat enkele, voorheen niet in Nederland voorkomende dierziekten, ook in Nederland kunnen gaan voorkomen. Er zijn diverse instanties die dit in de gaten houden. Dierenartsen en humane artsen werken nauw samen. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu staan de belangrijkste zoönosen per diersoort genoemd.

Ons advies, wat kan je zelf om zoönose te voorkomen?

Je kunt zelf een aantal maatregelen nemen om de kans voor het oplopen van een zoönose te voorkomen of het risico te verminderen.

  • Goede hygiëne! Was altijd goed je handen, inmiddels na alle coronaperikelen hoeven wij dit niet meer uit te leggen hoe dit moet.
  • Wormen zijn parasieten die in het lichaam van je huisdier kunnen leven. Bij honden en katten is de meest voorkomende de spoelworm. Andere parasieten zijn Toxoplasma en Giardia.
  • Bestrijd vlooien, teken en luizen. Controleer je dier en jezelf op teken tijdens het tekenseizoen. Er zijn diverse middelen op de markt om dit te bestrijden, denk hierbij aan de Seresto vlooien-en tekenbanden voor honden en katten, Beaphar vlooien anticonceptie voor honden en katten, Wirtz farma vlooien omgevingsspray, Advantix, Vlooienshampoo, Frontline pipetten voor hond en kat. Kortom, genoeg middelen op de markt om deze vervelende beestjes te bestrijden.
  • Bestrijd ongedierte in en rond het huis. Muizen en ratten hebben zeer vervelende zoönose bij zich, denk hierbij aan de ziekte van Weil.
  • Ontworm je huisdieren minimaal viermaal per jaar, of laat een mestonderzoek doen. Voor ontworming kun je denken aan Milbactor tabletten voor hond en kat, Mansonil voor hond en kat, Milprazon hond en kat.
  • Laat je hond tijdig vaccineren en laat je goed informeren wanneer je met je dier naar het buitenland gaat.
  • Geef je honden geen slachtafval. Wanneer je rauw vlees wil geven, ga dan voor kwaliteit.
  • Wanneer je dier ziek lijkt ga dan naar de dierenarts.

Verwante artikelen

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2361 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.