Waar let je op bij de aanschaf van je huisdier?

Leuk, je wilt een huisdier aanschaffen! Maar waar moet je opletten? Als eerste moet de aanschaf van een huisdier een weloverwogen keuze zijn. Je moet er zeker van zijn dat je voldoende tijd en ruimte hebt voor het dier wat je aan wilt schaffen. En denk ook eens aan de kosten die een huisdier met zich meebrengt.

Belangrijke overwegingen bij de aanschaf van een huisdier

Lieve puppy-ogen, een kleine kitten: allemaal dingen die je hart doen smelten wanneer je een huisdier ziet. Wanneer je een huisdier wil is het goed om over verschillende factoren na te denken.  Hieronder een overzicht van de belangrijkste vragen die een koper zou moeten beantwoorden:

  • Zijn er allergieën in het gezin? Om er zeker van te zijn of je niet allergisch bent voor haren, stro of veren is het advies om een allergietest te doen.
  • Ziet iedereen binnen het gezin het zitten? Stel van tevoren vast welke eisen jouw gezin aan een huisdier stelt. Het karakter van de diersoort is hierin erg bepalend. Zeker wanneer er kleine kinderen binnen het gezin zijn, kies dan een diersoort die goed bij kinderen past. Maar dit is geen garantie en kan evengoed voor teleurstellingen zorgen!
  • Is er genoeg tijd om goed voor je huisdier te zorgen.
  • Is er genoeg plek, denk hierbij aan een slaapplaats, voerplaats of hok.
  • Wanneer je een huisdier aanschaft is dat een jarenlange verantwoordelijkheid. Denk eraan dat op vakantie gaan niet altijd makkelijk is en hoe zit het met het huisdier wanneer de kinderen uit huis zijn en je oud wordt.

Hoeveel plek heeft een huisdier nodig

Om een huisdier te houden heb je niet altijd een tuin nodig. Wel is het belangrijk dat je je dier kan voldoen aan de natuurlijke bewegingsdrang.

Hieronder staat hoeveel ruimte een huisdier ongeveer nodig heeft:

  • Honden kunnen in huis worden gehouden, maar moeten op tijd uitgelaten worden. Per ras is het verschillend hoeveel beweging de hond nodig heeft. Een Whippet zal meer beweging nodig hebben dan een Malthezer. Kijk ook altijd naar de grootte van een hond, een Sint Bernard heeft meer plaats nodig dan een Chihuahua. Let er dan ook op of de grootte van het huis dit toelaat.
  • Katten moeten zich niet opgesloten voelen en als het kan de hele woning rond kunnen lopen met de nodige plaatsen om zich terug te kunnen trekken, het liefst op verschillende hoogtes. Kan de kat niet naar buiten zijn krabmogelijkheden belangrijk en speeltjes.
  • Kleine dieren, zoals hamsters en konijnen, worden vaak in kooien of hokken gehouden. Kijk wel of de hokken voldoen aan de benodigde eisen. Verander ook af en toe de inrichting van je kooi voor de nodige afwisseling. Konijnen moeten meerdere uren per dag de mogelijkheid krijgen om los door te woning te kunnen lopen of in een (buiten)ren. Konijnen houdt je het beste met een soortgenoot.
  • Vogels moeten niet in kleine kooien gehouden worden. Hoe groter de volière, hoe beter de dieren zich voelen.
  • Vissen hebben een groot aquarium nodig. De klassieke vissenkom voldoet niet aan de eisen.

Hoeveel tijd is er voor het huisdier

Een huisdier kost ook tijd, denk hierbij aan uitlaten, knuffelen en spelen. Maar ook het hok schoonmaken of een bezoek aan de dierenarts kost tijd. Dit moet helder zijn vóór de aanschaf van een huisdier.

Zo moet je voor een hond, elke dag gemiddeld 1.5 tot 3 uur inplannen om hem te vermaken en uit te laten. Ras en leeftijd van de hond beïnvloeden wel hoe actief de hond uiteindelijk is. Een huiskat heeft daarentegen maar ongeveer 1 uur per dag aandacht nodig. Hamsters zijn dieren die erg op zichzelf zijn en vooral ’s nachts actief. Konijnen en cavia’s, die in een ruim verblijf met soortgenoten worden gehouden, zullen zich vooral met elkaar vermaken.

Denk er ook aan dat alle dieren gevoerd moeten worden en de verblijven en slaapplekken moeten worden schoongemaakt. Hiermee ben je per dag ongeveer 5 tot 20 minuten bezig. Dit is afhankelijk van het aantal dieren en de grootte van het hok. Op de site van het LICG is veel informatie over de juiste verzorging van verschillende diersoorten te lezen.

De aankoop van een huisdier

En als je beslist om een huisdier aan te schaffen, is de volgende vraag: waar?

Bij de aankoop van een hond of kat, heb je meestal de keus tussen een dier van een  fokker of van een dierenasiel. Let er altijd op dat je geen dier aanschaft uit de broodfok. Op internet kun je al veel informatie vinden over waar je een huisdier aan kan schaffen of juist niet. Het bewijs van de stamboom van de fokkers laat je zien welke karaktereigenschappen het dier heeft en hoe het met de gezondheid staat, wanneer bijvoorbeeld ras-typische ziektes moeten worden uitgesloten. Praat eens met verschillende fokkers om te kijken welk ras het beste binnen het gezin past.

Kleine dieren, zoals hamster, konijnen en cavia’s kun je in een dierenwinkel kopen. Tegenwoordig zijn hier strenge eisen aan gesteld en moeten de dierenwinkels in het bezit zijn van de nodigde certificering. Wanneer je kleine huisdieren koopt bij een fokker dan zal een serieuze fokker aal je vragen beantwoorden.  Kijk rond en vraag andere dierenbezitters naar hun ervaringen.

Een tip is eens te kijken bij het dierenasiel. Veel dieren wachten hier op een nieuwe thuis. Een dierenasiel kan je perfect helpen bij de keuze van een huisdier en zal je ook na adoptie begeleiden. Vaak wordt er ook een proefperiode afgesproken om te kijken of het huisdier echt binnen je gezin past.

Tot slot

Er zijn heel wat zaken om over na te denken om een weloverwogen keuze te maken: veel succes met het maken van de juiste keuze!

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2348 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.