Voorjaarsgras en paarden
Heerlijk met het lekkere voorjaarsweer de wei in met gras wat steeds groener en langer wordt. Ideaal voor je paard, of toch niet? Wist je dat voorjaarsgras kan leiden tot hoefbevangenheid? Dit kan erg gevaarlijk zijn voor je paard. Wat is hoefbevangenheid? Hoe kan je de kans hierop verkleinen of nog beter voorkomen?
Wat is hoefbevangenheid
Hoefbevangenheid is een ontsteking in de hoef van het paard, waardoor de hoefwand kan los raken van het hoefbeen. Dit is behoorlijk pijnlijk. Nog steeds is niet helemaal duidelijk hoe de ontsteking kan ontstaan. Wel is duidelijk dat het een verstoring van de bloedvoorziening richting de hoef is. Hiervan zijn verschillende oorzaken bekend, zoals door toxische stoffen van bacteriën maar ook door een verstoorde hormonale huishouding.
Je kan hoefbevangenheid herkennen aan:
- Je paard beweegt stijf en stram
- De hoeven zijn warm en de kroonrand is soms verdikt en pijnlijk
- Duidelijke voelbare upulsatie in de ondervoet
- Gevoeligep unt van de straal
Ontstaan hoefbevangenheid
Het gras gaat groeien wanneer de temperaturen stijgen. Jong gras is rijk aan eiwitten, suiker en fructaan en vaak arm aan vezels. Hierdoor is gras snel verteerbaar. Bij veel suikerproductie (warm, droog weer en geen beregening) zet gras suiker om in fructaan, een koolhydraat dat niet in de dunne darm wordt afgebroken. Dus dit komt ook in de dikke darm terecht.
Jong gras verstoort de darmflora van het paard. Een verstoring van de darmflora leidt tot een verzuurd milieu. Als gevolg worden er veel bacteriën afgebroken en komen er veel giftige stoffen vrij, die de doorbloeding naar de hoef verstoren. De kans op hoefbevangenheid is hierdoor erg groot.
Andere gevolgen van voorjaarsgras
De zon zorgt ook voor veel suikerproductie in het gras. Vooral in jong gras kan het suikergehalte erg hoog zijn. Voor paarden met een minder efficiënte insulinehuishouding is suiker een trigger om extra veel insuline te produceren. Dit kan gevaarlijk zijn bij oude paarden, sobere rassen (Tinker, Shetlander, IJslander), paarden met een overgewicht en paarden met PPID. Wanneer deze paarden grote hoeveelheden suikers binnen krijgen dan geeft dat een insulinepiek. Dit heeft nadelige gevolgen voor de bloedvoorziening in de hoef. Bij deze paarden moet je ook altijd rekening houden met het geven van krachtvoer en hooi.
Voorkomen van problemen
Hieronder wat tips om de kans op hoefbevangenheid te voorkomen:
- Zorg dat je paard langzaam went aan het gras.
- Zet je paard in de ochtend op het gras, dan is het fructaangehalte nog laag. Je hebt ook websites die de fructaanindex aangeven.
- Voorkom grazen op een kale weide. Kort gras is gestrest en bevat veel suikers.
- Pas de hoeveelheid krachtvoer wanneer je je paard op de wei gaat zetten.
- Geef je paard niet in één keer de volledige wei.
- Voor paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid is het verstandig om voer te geven met zo min mogelijk suikers en zetmeel.
Tot slot
Zet je paard nooit direct een hele dag op een weide met vers voorjaarsgras. Gegarandeerd dat je problemen krijgt. Heb je vragen over de beweiding van je paard, dan kan je dit altijd aan je dierenarts vragen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Verwante artikelen
Een gezonde spijsvertering voor paarden
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2361 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95