Vlooien bij je konijn, hamster of cavia

Zie je jouw konijn hamster of cavia meer schuren en krabben dan kan het maar zo zijn dat jouw maatje vlooien heeft! Ja, ook konijnen en knaagdieren kunnen vlooien krijgen. Vlooien zijn een vervelende plaag die moeilijk te bestrijden zijn én ook nog eens andere ziekten met zich mee kunnen brengen. Hoe weet je of je konijn vlooien heeft? Wat te doen bij een konijn met vlooien? Hoe kom je echt van vlooien af? Daarop krijg je in dit artikel een antwoord!

Hoe weet je of je konijn of knaagdier vlooien heeft?

Vlooien voeden zichzelf met het bloed hun gastdier, het konijn of knaagdier in dit geval. Bij het bijten in de huid spuiten vlooien beetjes speeksel in de huid, dit zorgt voor jeuk en ongemak bij jouw maatje. Om het ongemak wat draaglijker te maken gaat het konijn, hamster of cavia meer schuren en krabben, dit is een reden voor jou om te controleren op vlooien.

Bekijk de vacht na op springende vlooien of kleine zwarte korreltjes. Omdat vlooien zelf niet altijd goed te zien zijn kun je het beste op de zwarte korreltjes letten. Dit is de ontlasting van de vlo, leg een paar korreltjes op een nat stukje keukenpapier of wc-papier. Ontstaat er een kleine rode kring rondom de korreltjes, dan gaat het om vlooienontlasting en is jouw maatje besmet.

Wat te doen bij een konijn of knaagdier met vlooien?

Heeft jouw konijn, hamster of cavia vlooien? Dan is het zaak om dit zo snel mogelijk te behandelen. Een vlooienplaag is erg vervelend, maar kan ook andere ziekten overbrengen of bloedarmoede veroorzaken bij jouw dier. Om de vlooien te bestrijden kun je Beaphar Anti Ongedierte Spray gebruiken. Spray jouw maatje 2-3 keer tegen de haarrichting in en wrijf het stevig in de vacht. Laat het vervolgens een minuut inwerken en kam de vacht uit. Herhaal dit elke 2 weken zolang jouw maatje last heeft van vlooien.

Beaphar-Anti-Ongediertespray-knaagdieren-konijnen-vogels

Beaphar Anti-Ongediertespray knaagdier/vogel9,50

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Hoe kom je echt van vlooien af?

Om echt van vlooien af te komen is het goed om meer te weten van de levenscyclus van de vlo. Vlooien besteden gemiddeld slechts 5% van hun levenscyclus in de vacht van jouw konijn of knaagdier. De rest van de tijd brengen ze in de omgeving door. Daarom is het erg belangrijk om naast de behandeling van jouw konijn ook de omgeving en dus ook alle huisgenoten grondig aan te pakken.

Maak het hok, de favoriete plek en alle plekken waar jouw maatje is geweest goed schoon. Zo krijgen de eitjes, poppen en larven van de vlo geen kans om het konijn of een van de huisgenoten opnieuw als gastheer te gebruiken.

Tot slot

Een vlooienbesmetting is erg vervelend en kan nog veel meer problemen met zich meebrengen. Twijfel je over de behandeling van jouw huisdier? Stuur dan gerust een bericht naar onze klantenservice of neem contact op met je eigen dierenarts.

Verwante artikelen:

Verzorging van je hamster

Madenziekte (Myiasis) bij het konijn

Vachtverzorging van de cavia

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via  [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2348 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.