Vlooien en teken bestrijden
Vlooien en teken zijn erg vervelend wanneer je er last van hebt. Voorkomen is daarom beter dan genezen, lees de artikelen vlooien bij honden en vlooien bij katten hoe je een besmetting kan voorkomen. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan je toch last krijgen van een besmetting bij jouw maatje. Lees dan hier hoe je vlooien en teken bestrijd.
Vlooien bestrijden
Vlooien besteden slechts 5% van hun levenscyclus op jouw hond of kat. Bij de bestrijding van vlooien is het daarom voornamelijk belangrijk dat de omgeving goed schoon gemaakt word. Maak de plekken waar jouw hond of kat veel tijd besteed of vaak langskomt goed schoon. Gooi stofzuigerzakken na het stofzuigen goed afgeplakt weg om te voorkomen dat larven hieruit ontsnappen en was knuffels en dekens op hoge temperatuur. Met name bij honden kan je ook een omgevingsspray gebruiken.
Lees bij het aanschaffen van middelen tegen vlooien en teken goed de bijsluiter en productinformatie. Anti-vlooien producten voor honden zijn namelijk vaak giftig voor katten, konijnen en knaagdieren! Gebruik bij een besmetting vlooienpipetten van onder ander Vectra of Frotnline om binnen enkele dagen van de levende vlooien af te komen die zich op jouw hond of kat bevinden. In plaats van pipetten kan ook een vlooienband van bijvoorbeeld Seresto uitkomst bieden. Voor honden zijn de kauwtabletten van Frontpro ook uitermate geschikt om vlooien en teken te voorkomen. Blijf gedurende de eerste dagen na aanbrengen goed schoonmaken om te voorkomen dat eitjes of larven de kans krijgen om voor een nieuwe besmetting te zorgen.
Vlooienpipet toedienen
Vlooienpipetten zijn een uitstekend middel om zowel vlooien- als teken te voorkomen. Maar hoe gebruik je zo'n pipet nou precies? Je ziet het in onderstaand instructiefilmpje:
Teken verwijderen
Als jij of je huisdier een teek heeft, kun je deze het beste verwijderen met behulp van een tekenlasso of een Tick Twister. Het is af te raden om van te voren alcohol of iets dergelijks op de teek te doen want juist dan braken teken hun maaginhoud in de huid van je huisdier. Het wondje kun je, na het verwijderen van de teek, wel ontsmetten met alcohol of jodium.
Is de kop toch blijven zitten, dan zal deze er net als een diepe splinter uit moeten zweren. Het kan zijn dat er op de plek waar de teek heeft gezeten een bult ontstaat. Deze verdwijnt echter vanzelf weer. Wordt je huisdier toch sloom, gaat hij stram lopen of krijgt hij koorts na het hebben van een teek, neem dan snel contact op met je eigen dierenarts.
Verwante artikelen:
Top 5 producten tegen vlooien en teken
Permethrin vergiftiging bij katten
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2361 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95