Vlooien bij puppy’s

Vlooien zijn erg naar voor je huisdier. Ze veroorzaken een hoop jeuk en ongemakken. Waar komen deze vervelende parasieten vandaan? Hoe herken je vlooien? Hoe voorkom je vlooien? En nog belangrijker, hoe kom je er vanaf?!

Herkomst

Overal waar zoogdieren (hond, kat) zitten komen vlooien voor. Vlooien zitten in bossen en grassen, maar ook in de tuin. Soms is er een besmetting vanuit het nest en komt je pup thuis met als vlooien in de vacht.  Ze voeden zich met bloed van de gastheer. Vlooien kunnen zich makkelijk verplaatsen en kunnen wel 1 meter ver springen!

Hoe herken je vlooien bij een puppy

Een vlooienbeet veroorzaakt bij een hond vooral jeuk en soms rode vlekken. Een hond kan er allergisch voor zijn en dan kan een vlooienbeet zelfs zorgen voor puisten, korsten, ontstekingen en hotspots. Vlooien zijn vaak te zien rond de oren, het kruis, op de rug en staart, rond de buik en aan de binnenkant van de dijen.

Wanneer je je hond verdenkt van vlooien, dan kun je met een vlooienkam Kerbl kijken of dit daadwerkelijk zo is. Door de smalle tanden kan je zien hoeveel volwassen vlooien er op je dier zitten en je kan zien of er vlooienpoepjes zijn. Als je die zwart uitziende korreltjes op een vochtig keukenpapiertje legt en dit kleurt rood, dan weet je 100% zeker dat er vlooien zijn. Die korreltjes zijn namelijk vlooienuitwerpselen van opgedroogd bloed.

Bestrijding

Zeker met pups moet je alert zijn, veel vlooien kunnen leiden tot bloedarmoede:

Wanneer je weet dat je hond vlooien heeft, dan dien je de nodige maatregelen te nemen:

  • Alles waar de hond mee in aanraking is geweest moet worden behandeld, omdat de vlooienlarven zich op donkere plekken (tapijt, kieren) terugtrekken.
  • Dekens en kussens, indien mogelijk, wassen op minimaal 60 graden.
  • Alles grondig stofzuigen en direct de stofzuigerzak weggooien of invriezen.
  • Omgevingsspray gebruiken, je hebt hier veel verschillende merken van (Indorex, Beaphar)
  • De hond wassen met vlooienshampoo (Stop! Vlooienshampoo)

Welk vlooienmiddel bij puppy’s

Het beste is om vlooien te voorkomen. Er zijn verschillende middelen op de markt om vlooien buitenshuis te houden:

  • Vlooienpipetten ( Beaphar Advantix Advantage Frontline). Deze werken ongeveer 4 weken en moeten elke maand herhaald worden.
  • Vlooienbanden (Seresto Virbac), deze hebben een werking tot wel 9 maanden!
  • Het geven van een vlooientablet. Deze zijn alleen bij de dierenarts verkrijgbaar.
  • Jonge honden kunnen met een spray (Frontline) behandeld worden, vanaf een leeftijd van 8 weken kunnen pups met een pipet worden behandeld (zwaarder dan 1 kg).

Tegenwoordig zijn er ook natuurlijke middelen op de markt. Laat je hierover altijd goed informeren.

Puppy’s ontwormen

Naast het ontvlooien van de hond, is het erg belangrijk de hond te ontwormen.  Dit heeft te maken met de lintworm. Besmettingen van de lintworm komen voor wanneer je hond eitjes binnenkrijgt. Vlooien kunnen gastheer zijn van een bepaalde lintwormsoort (Dipylidium canium). De vlo kan lintwormeitjes bij zich hebben wanneer een hond de vlo oplikt. Daarom is naast het ontvlooien, dus ook ontwormen belangrijk.  Lees de gebruiksaanwijzing voor het juiste behandeladvies.

Tot slot

Wanneer je vragen hebt over ontvlooien of ontwormen neem dan altijd contact op met de dierenarts. Je dierenarts kan je hiermee verder helpen en je adviseren over de juiste middelen.

Verwante artikelen:

Ontworming pup

Top 5 producten tegen vlooien en teken

Vlooien bij honden

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2361 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.