Verharen bij paarden
Tijdens de zomer hebben gezonde paarden vaak een dunne, glanzende vacht. Wanneer het winter wordt krijgen paarden een dikkere, goed isolerende vacht. Het verharen bij paarden (ruiperiode) is dan ook in de lente en in de herfst. De hoeveelheid licht en temperatuur bepalen de ruiperiode en de aangroei van haren. Ook het soort paard speelt hierin een zekere rol en de plaats waar de paarden leven, denk daarbij aan een warm of juist een koud land.
Het verharen bij paarden kost energie. Wanneer je paard gezond is zal dit vaak probleemloos gaan. Bij zieke of oude paarden kost het verharen meer energie en zal het verharen ook niet altijd zonder problemen verlopen. Wat is nu de beste manier om paarden door de ruiperiode heen te helpen? Zijn er ook supplementen voor? En wat doet voeding?
Hoe lang duurt het verharen van een paard?
Doorgaans hebben paarden enkele weken nodig om volledig te verharen, dat is natuurlijk wel afhankelijk van de vachtdikte. Paarden met een verminderde weerstand, door bijvoorbeeld ziekte, of oudere paarden hebben meer moeite met verharen en kunnen daarom langer nodig hebben.
Wat helpt tegen verharing bij paarden?
Voeding
De belangrijkste basis voor een paard is de juiste voeding. Met een product met extra Omega vetzuren (Naf, Primeval, De Groene Os) kun je tijdens de ruiperiode ondersteuning bieden. Dit ondersteunt tevens de huid en vacht voor een mooie, glanzende vacht.
Om de weerstand van je paard te boosten kun je daarnaast ook een probiotica (Puur, Naf, Audevard) geven voor een gezonde spijsvertering. Dit zijn voedingssupplementen die goede darmbacteriën bevatten en zorgen voor een goede voedselvertering en productie van enzymen en daarmee de darmflora optimaal in balans houden.
Verzorging van de vacht
Als je je paard (te) veel wast en borstelt kunnen er ook problemen ontstaan. Je paard kan teveel talg aan gaan maken door het stimuleren van de opperste huidlaag of hij krijgt een erg droge huid door vaak wassen. Hierdoor vertraagt de ruiperiode. Was je paard dus nooit teveel en wanneer je je paard wast doe dit met een milde paardenshampoo. Poets ook maximaal 1 maal per dag je paard, anders kunnen de haarzakjes worden beschadigd.
Tot slot
Zorg er altijd voor dat je paard in de juiste conditie is. Denk hierbij aan op tijd ontwormen, regelmatige gebitscontrole en natuurlijk voldoende goede voeding, eventueel aangevuld met vitaminen en mineralen. Alleen wanneer je paard in de goede conditie is, zal de ruiperiode vlot verlopen. Zie je veranderingen of beestjes in de vacht of tijdens de ruiperiode? Vraag dan altijd je dierenarts langs te komen om één en ander te beoordelen.
Verwante artikelen:
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2348 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95