Temperatuur van je konijn
De normale temperatuur van een konijnenlichaam ligt gemiddeld tussen de 38 en 39.5 graden Celsius. Dit kan per konijn nogal eens verschillen. Daarom is het handig om een keer de temperatuur van je konijn op te meten in normale omstandigheden, zodat je weet wat de normale temperatuur is. In het geval dat je ziet dat jouw konijn het warm heeft dan kun je dat controleren met de normale temperatuur. Bij de Dierenapotheek.nl zijn hele handige en leuk uitziende digitale thermometers te koop!
Oververhitting
Konijnen kunnen het erg snel warm krijgen. De kans op oververhitting is groot, zodra de buitentemperatuur boven de 26 graden komt. Dit komt omdat een konijn niet kan zweten. De bek van een konijn is niet zo groot en door de botstructuur van de kaak kunnen ze moeilijk via hun bek ademen. Daardoor kunnen ze slecht de warmte kwijt door te hijgen. Wat je bij een hond wel ziet.Hele jonge konijnen (beneden half jaar), konijnen ouder dan 7 jaar en konijnen met overgewicht hebben het risico nog sneller oververhit te raken.
Symptomen oververhitting
- Ademen met de bek open en kwijlen.
- Uitgestrekt liggen met de ogen halfopen.
- Sloom.
- Warme oren.
Wanneer je konijn oververhit is dan kan het dier epileptische aanvallen krijgen en zelfs in coma raken. Bij twijfel altijd een dierenarts bellen!
Temperatuur van je konijn opnemen
Je kan zelf meten of je konijn oververhit is. De normale temperatuur ligt tussen de 38 en 39.5 graden Celsius. Met een digitale thermometer kun je de temperatuur meten. Doe dit altijd met twee personen. Eén iemand houdt het konijn goed vast, bijvoorbeeld door het dier in een (natgemaakte) handdoek te wikkelen, de andere steekt voorzichtig de thermometer met vaseline, in de anus van het konijn. Is de temperatuur hoger dan 39,5 graden Celsius, dan spreken we over oververhitting.
4 Tips voor verkoeling
1. Schaduw
Zorg er altijd voor dat het hok of de buitenren van het konijn in de schaduw staat. Je kunt het hok extra koelen door er een wit nat laken overheen te doen. Let erop dat een konijn nooit op de tocht staat. Wanneer je konijn los in de tuin loopt, zorg dan voor voldoende schaduwplekjes.
2. Drinkwater
Zorg altijd voor voldoende vers water in de drinkbak of drinkfles. Wanneer een konijn niet kan drinken is er gevaar voor uitdroging. Geef een konijn nooit ijskoud water, dit kan diarree veroorzaken. In de zomer kan je ijsblokjes in het water doen.
3. Koelmat
Tegenwoordig zijn er verschillende koelmatten te verkrijgen. Deze koelmatten kunnen voor verkoeling zorgen. Je kan deze op een schaduwrijke plek leggen. Let er wel op dat het konijn niet aan de koelmat knabbelt. Ook kun je een fles water invriezen met een handdoek eromheen. Dit zorgt voor de nodige verkoeling.
4. Natte oren
Het nat maken van de oren kan ook goed helpen. De oren van het konijn bevatten veel bloedvaten, de bloedvaten worden gebruikt om warmte aan de omgeving kwijt te raken. Je kunt je konijn hiermee verkoeling geven door de oren nat te maken met wat lauw water.
Verwante artikelen
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2348 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95