Slaapgedrag van katten
Hoe lang slaapt een kat? Wist je dat katten echte slapers zijn? Katten slapen maar liefst ongeveer 18 uur per dag. Ze zijn dus maar zo’n 6 uur per dag wakker! Waar slaapt een kat het liefste? En nog meer feitjes rondom het slaapgedrag van katten.
Hoeveel uur per dag slaapt een kat?
Een kat slaapt gemiddeld 60 tot 70% van zijn leven. Uiteraard is er een verschil in slaapgedrag tussen volwassen en jonge katten. In de leeftijd van 2 – 4 jaar zijn katten op hun actiefst. Ze slapen dan 13- 15 uur per dag. Wanneer katten de leeftijd van 11 jaar passeren, dan slapen zij gemiddeld wel 20 uur per dag! De slaap kan variëren van korte powernaps tot urenlange slaapsessies. De kat is normaal actief bij schemering, bij zonsopkomst en zonsondergang. Kattenogen zijn erop gemaakt om goed te kunnen zien in de schemer.
Heeft een kat veel slaap nodig?
Het slaap-waak patroon van de huiskat nu is nog grotendeels hetzelfde als dat van zijn voorouders. Vroeger sliepen katten zoveel om energie te sparen voor de jacht. Vol energie werd er dan op jacht gegaan. Een derde van de pogingen om iets te vangen was maar succesvol. Dit kost natuurlijk erg veel energie, dus veel slapen was een noodzaak! Hoewel katten tegenwoordig niet echt op jacht meer moeten voor voedsel, is het natuurlijk instinct voor veel slapen gebleven.
Gebruik zintuigen tijdens slapen
Tijdens lichte dutjes zul je zien dat je kat vaak nog reageert op beweging, geluiden en verandering van licht en geur. De zintuigen werken tijdens een licht dutje nog prima. Dit is voor de veiligheid van de kat, hij of zij kan dan snel reageren op gevaar. Wanneer de kat dieper slaapt zul je zien dat je kat vaak een beetje schokt. De spieren trekken dan samen en soms maakt je kat geluid. Wanneer je kat diep slaapt, zijn de ogen stijf dicht en de oren uitgeschakeld. Praat je zachtjes tegen je kat dan zal hij of zij niet direct wakker worden.
Factoren die invloed hebben op slaapgedrag van katten
- Leeftijd: jonge en oude katten slapen meer dan een kat van middelbare leeftijd.
- Wanneer je kat ouder wordt kan hij dement (Feline Cognitive Dysfunction) raken. Hierdoor veranderd het slaap- waakritme.
- Menselijk contact: katten die erg gehecht zijn aan de eigenaar, passen hun slaapgedrag aan op die van de eigenaar.
- Andere katten: ook andere katten in huis, kan het slaapgedrag veranderen. Zorg altijd voor voldoende verschillende slaapplaatsen in huis.
- Seizoen: wanneer het in de zomer erg warm is, dan is je kat minder actief en zal hij meer slapen.
- Lichtvervuiling: door kunstlicht kan de biologische klok ernstig verstoord worden. Dit heeft een effect op het slaapgedrag.
- Omgeving: wanneer je bijvoorbeeld verhuisd of je kat heeft stress, dan zal het slaapgedrag ook veranderen.
Favoriete slaapplekken
Het liefst slapen katten in een warme omgeving of in de buurt van mensen Wanneer de zon schijnt, zie je vaak ook dat katten precies een plekje in de zon opzoeken, al is het maar een klein strookje zonlicht. Bij kou zullen katten buiten warme plekken opzoeken. Denk bijvoorbeeld onder de motorkap of in de schuur. Wees hier altijd op alert met wegrijden en/of het afsluiten van je schuur of garage. Katten kunnen vaak heerlijk soepel in een rondje liggen. Wanneer je kat op de rug slaapt is dat een goed teken. De kat voelt zich op zijn gemak bij jou.
Tot slot
Wanneer je vragen hebt over het slaapgedrag van katten of je ziet veranderingen in het slaapgedrag van je kat, dan kun je altijd contact met je dierenarts opnemen.
Verwante artikelen:
Ontworming van volwassen katten en honden
Hoe verminder je stress/angst bij je huisdier?
Kattenogen: Goede maar gevoelige kijkers
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2350 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95