Paardengebit

Een goed functionerend gebit is erg belangrijk bij een paard. Het paardengebit is gemaakt voor het vermalen van vezelrijke voeding. Gedurende het leven van het paard blijft het paardengebit groeien en veranderen. Het is dan ook erg belangrijk dat het gebit van een paard regelmatig wordt gecontroleerd en onderhouden door een ervaren paardentandarts.

Hoeveel tanden heeft een paardengebit?

Snijtanden

Het gebit van het paard bestaat uit 12 snijtanden. Deze tanden worden gebruikt om gras vanaf de grond te eten. Net als bij mensen krijgt een paard eerst melktanden en daarna blijvende tanden.

Kiezen

Een volwassen gebit bestaat uit 24 kiezen. 12 van deze tanden komen als melkkiezen door. Deze worden op latere leeftijd vervangen door blijvende kiezen.

Hengstentanden

Hengstentanden komen vooral bij hengsten en ruinen voor, maar kunnen soms ook bij merries voor komen. Als ze aanwezig zij zitten ze tussen de snijtanden en kiezen. Normaal gesproken zijn er 4 hengstentanden. Deze komen door vanaf 4-jarige leeftijd.

Wolfstanden

Niet bij ieder paard komen wolfstanden voor. Deze zitten meestal voor de eerste kiezen en vaak alleen aan de bovenkant van de kaak. Mochten ze wolfstanden krijgen dan zie je dit meestal vanaf 1.5 jarige leeftijd. Vaak worden deze verwijderd, omdat met rijden het bit dan tegen deze tanden ligt. Dit kan pijnlijk zijn.

Weetjes over het paardengebit

Hieronder wat leuke weetjes over het paardengebit:

  • In totaal hebben paarden tussen de 36 en 44 tanden.
  • Paardenkiezen groeien tot ongeveer 12 jaar met een snelheid van 2 tot 4 mm per jaar.
  • De bovenkaak van een paard is breder dan de onderkaak. Hierdoor slijten de kiezen van de bovenkaak meer aan de binnenkant en kan er een scherpe rand ontstaan aan de buitenkant.

Welke leeftijd wisselen paarden hun tanden?

De tanden van jonge paarden wisselen volgens onderstaand schema:

 

Het onderhoud van een paardengebit

Doordat het voeren en het houden van de paarden in de loop van de jaren kan veranderen, is het belangrijk om minimaal één keer per jaar gebitscontrole uit te voeren. Door het ouder worden en een andere stand van het gebit, slijten tanden niet meer volledig af. Hierdoor kunnen scherpe randen aan kiezen ontstaan, die pijn kunnen veroorzaken tijdens het eten en rijden.

Tijdens een gebitscontrole kunnen kleine haken weggehaald worden. Paarden met een afwijkende stand van boven- of onderkaak of paarden met een afwijkende tandenrij behoeven meer controle. Dit om het gebit in balans te houden en de nodige problemen te voorkomen. De tanden kunnen ingekort worden of in de juiste vorm worden gehouden om het kauwoppervlak zo optimaal mogelijk te houden.

Tot slot

Als je paard proppen maakt van het hooi, gaat kwijlen of als het erg lang duurt om zijn eten op te eten, is het verstandig je dierenarts te laten komen. Ook als je paard mager wordt of lastig wordt met rijden, bel dan altijd een dierenarts. Laat minimaal één keer per jaar een gebitscontrole uitvoeren, dit om problemen te voorkomen.

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2361 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.