Paard wassen

Paarden hebben zelf niet veel last van viezigheid. Een lekker modderlaagje beschermt je paard ook tegen vliegen en nare steekbeesten. Sommige paarden vinden het ook gewoon fijn om een beetje vies te zijn. Welke reden onze paarden ook hebben om vies te zijn, vaak hebben ze er door hun vette, waterbestendige laagje weinig last van.

Hoe vaak moet je een paard wassen?

Eigenlijk alleen wanneer het echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor een wedstrijd, een onderzoek of omdat de vieze vlekken écht te groot worden. Ook bij een wond, infectie of eczeem is wassen vaak aan te raden. Beperk dit wel altijd tot het minimum. Het al eerder benoemde vetlaagje dient zo weinig mogelijk weggespoeld worden. Dit laagje beschermt je paard tegen kou, water en geeft een persoonlijke geur af.

Waar was ik mijn paard?

Als je jouw paard gaat wassen is het van belang om een ondergrond te hebben met profiel, zodat er grip is. Je wil natuurlijk niet dat het dier kan uitglijden. Je kan hiervoor een rubberen mat gebruiken, of zand. Als je hiervoor zand gebruikt, bestaat wel het risico dat je paard gelijk weer vies wordt. Verder is het ook handig om een paard dat nog niet zo gewend is om gewassen te worden, met zijn tweeën te wassen. Mocht het paard schrikken, is er iemand extra bij om het paard gerust te stellen.

Wat heb ik nodig om mijn paard te wassen?

Ten eerste heb je twee sponzen nodig, een grote voor het lijf en een kleinere voor het hoofd. Daarnaast zijn schone borstels ook handig, voor het schoonmaken van modderige of zweterige delen en de laatste droogmaakbeurt. Verder een zweetmes, om het grootste deel van het water van je paard af te schrapen. Wat voor een shampoo je gebruikt, hangt natuurlijk af van het huidtype van je paard. Klik hier om ons assortiment van paardenshampoos te bekijken. Verder heb je meerdere emmers nodig, als je geen waterslang hebt. Ook heb je een ruwe handdoek nodig, voor het droogwrijven van de benen. En tot slot kunnen plastic handschoenen ook van pas komen voor de héle vieze plekken.

Stap voor stap

1. Voorbereiden

Zijn de hoeven van je paard erg zacht? Vet ze dan eerst in met bijvoorbeeld NAF ProFeet Hoof Moist Natural het water ze niet nóg zachter maakt.

NAF-profeet-hoof-moist-natural-900g-hoeven-paarden

NAF ProFeet Hoof Moist - Natural23,75

In mijn mandje
In mijn mandje

 

2. Nat maken

Maak je paard goed nat, met een grote spons. Hierdoor raakt hij gewend aan de temperatuur van het water. Begin met de voorbenen en werk zo omhoog. Maak de staart nat terwijl je naast je paard staat, niet erachter. Als je geen waterslang hebt, maak dan de staart nat in een emmer. Als laatste maak je het hoofd nat, zorg hierbij dat er geen water in de ogen en oren van het dier komt.

Vindt jouw paard een waterstraal eng? Dan kan je werken met emmers, deze zal je dan een aantal keer moeten vullen.

3. Shampoo

Na het natmaken, is het tijd om je paard in te soppen met shampoo. Met een grote spons breng je een mix van water en shampoo aan, doe dit ook van voor naar achteren. Was met een flinke klodder shampoo de manen en staart. Zorg ervoor dat de shampoo niet opdroogt, gelijk uitspoelen!

4. Uitspoelen

Gebruik voor het afspoelen warmlauw, schoon water. Zorg dat al het sop is verwijderd is van de vacht. Als dit niet goed gedaan wordt, kunnen de zeepresten gaan irriteren of jeuken. Als je ziet dat al het water wat van jouw paard afkomt helder is, dan is al de shampoo goed afgespoeld. De Cooling, Warming en Citronella Wash van NAF hoeven niet uitgespoeld te worden.

5. Drogen

Gebruik eerst het zweetmes om het overtollige water te verwijderen. Hierna kan je met een handdoek de benen en het hoofd drogen. Indien jouw stal over een solarium beschikt, kan jouw paard daaronder drogen. Ook kan je een zweetdeken op doen, die neemt het water op. Het is vooral belangrijk dat als jouw paard nat is, hij niet in de wind staat. Hier worden de spieren stijf van.

Verwante artikelen:

Gezonde spijsvertering bij paarden

Vachtverzorging van je paard

Koliek bij paarden

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2329 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.