Oudere paarden
Als jouw paard de 15 bereikt, is hij niet meer de jongste. Maar na de 20 is hij echt een oudje. Net zoals bij mensen, kunnen oudere paarden ouderdomsverschijnselen vertonen. Wij hebben een aantal punten achter elkaar gezet waar jij rekening mee kan houden om jouw maatje een zorgeloze oude dag te geven.
Gebit
Door de jaren heen slijten de kiezen van je paard ongelijk af. Hierdoor kunnen eventuele scherpe haakjes in de wangen prikken en ook kauwen wordt moeilijker. Het is voor paarden, en met name oudere paarden, erg belangrijk om ruwvoer te eten. Hiervoor is een gezond gebit erg belangrijk. Ook voedingstoffen worden minder goed opgenomen als het gebit beschadigd is. Zorg er dus voor dat je elk jaar een paardentandarts naar het gebit van je paard kijkt, al vanaf jonge leeftijd. Zo voorkom je problemen.
Gebitsproblemen bij je paard kan je herkennen aan dat hij proppen maakt tijdens het eten, dat hij vermagerd terwijl er genoeg voer wordt aangeboden en als hij er een langere tijd over doet om zijn voer op te eten.
Een supplement welke bijdraagt aan de instandhouding van normale botten en tanden bij paarden is bijvoorbeeld Pharmox Magnesiumcitraat Paard.
Voeding
Een ouder paard heeft meer eiwitten nodig. Het is dus erg belangrijk om er op te letten dat het eiwitgehalte in het ruwvoer hoog is. Als je paard ruwvoer niet meer goed kan eten, kan je bietenpulp toedienen zodat hij wel nog genoeg vezels binnenkrijgt.
Als je paard echt geen ruwvoer meer kan eten, kan je overschakelen op slobber. Slobber zijn natgemaakte brokken gemengd met tarwezemelen. Je kan hier water bij doen, zodat het zachter wordt. Dan kan ook je lieve oude paard gezond en genoeg blijven eten! Hiernaast kan gras of fijn hooi ook prettig zijn om te eten voor hem.
Het is ook erg belangrijk om te controleren hoeveel je paard eet. Vooral als hij in een kudde leeft, kan dit soms misgaan. Een ouder paard zakt vaak in de rangorde, en hierdoor geven dominantere paarden een oud paard minder tijd om te eten. En dat terwijl oudere paarden vaak juist meer tijd nodig hebben om het eten goed te kauwen.
Weerstand
Houd er rekening mee dat de algemene weerstand van je paard verminderd kan zijn naar mate hij ouder wordt. Om de weerstand een handje te helpen kan je NAF D-Tox of Phytonics Immu Boost Pro toedienen. Lees in dit artikel meer over de weerstand bij paarden.
Een verminderde weerstand kan gepaard gaan met een grotere kans op een wormbesmetting. Controleer dit bij een ouder paard sowieso elke 2 á 3 maanden.
Stijfheid
Net als bij oudere mensen, geldt bij paarden meestal: rust roest. Het is erg belangrijk dat je paard veel blijft bewegen, ook als dit wat moeilijker gaat. Overleg met een dierenarts als je twijfelt of tijden nog comfortabel is voor hem. Loopt je paard in een kudde? Dit is erg goed voor de beweging en interactie, maar let wel op de rangorders. Om de gewrichten van je maatje te steunen kan je Audevard Ekyflex Arthro of Audevard Ekyflex Mobility toedienen. In dit artikel lees je meer over gewrichtsproblemen bij paarden.
Ademhalingsproblemen
Oude paarden zijn vatbaarder voor luchtwegeninfecties. De luchtwegklacht die bij paarden het meest voorkomt is Equine Asthma, hier vallen bijvoorbeeld ook COPD en IAD onder. De luchtwegen van je paard kan je ondersteunen door producten als Audevard Balsamic Air en NAF Respirator. Lees in dit artikel meer over de luchtwegen van paarden.
Ziektes
Naast bovenstaande problemen zijn er natuurlijk ook ziektes en aandoeningen die meer voorkomen bij oudere paarden. Dan kan je denken aan de volgende ziektes/aandoeningen:
- PPID/eerder ook wel Ziekte van Cushing genoemd;
- Equine Metabol Syndroom;
- Koliek;
- Artrose;
- Melanomen;
- Cataract/staar.
Verwante artikelen:
Gezonde spijsvertering bij paarden
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2338 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95