Oorzaken van jeuk
1. Vlooien
Vlooien zijn kleine parasieten die zich voeden met het bloed van jouw huisdier. Bij het bijten in de huid laten vlooien een beetje speeksel achter wat gaat jeuken. Een vlooienplaag is erg vervelend en kan voor veel overlast zorgen als dit niet grondig aangepakt wordt. Gelukkig hebben wij voorlichting en producten voor het voorkomen en bestrijden van een vlooienbesmetting!
2. Andere parasitaire infectie (mijten)
Wanneer duidelijk is dat uw hond geen vlooien heeft zal verder gezocht moeten worden. Andere parasitaire infecties zullen dan uitgesloten moeten worden. Om hier achter te komen wordt een afkrabsel van de aangetaste huid genomen. Dit wordt onder een microscoop bekeken. Wanneer een parasitaire infectie gevonden wordt zal de dierenarts de therapie daar op richten.
3. Schimmelinfectie
Een schimmelinfectie geeft over het algemeen geen jeuk. Schimmel kan wel voor kale en rode plekken zorgen en schilfering op de huid. Schimmels zie je vaak bij jonge honden en honden met een verminderde weerstand. De schimmelinfectie kan door een speciale lamp met UV-licht en door het op kweek zetten van de schimmel worden bevestigd.
4. Gisten
Bij huidproblemen kunnen ook gisten een rol spelen. Een infectie met gisten (Malassezia) is altijd een secundaire infectie. Dat wil zeggen dat er altijd een andere oorzaak aan ten grondslag ligt, zoals een voedselovergevoeligheid of atopie. Natuurlijk zal de primaire oorzaak behandelt moeten worden en zal uw hond met een speciale shampoo tegen Malassezia gewassen moeten worden. Indien zowel vlooien, andere parasieten, schimmels en gisten niet aanwezig zijn, dan wordt gedacht aan atopie en voedselallergie.
5. Voedselovergevoeligheid
Bij een voedselallergie gaat het om een overgevoeligheid op een component in het voer. Je huisdier is dan meestal overgevoelig voor een eiwit dat in vlees of voer zit. Vaak heeft de hond jeuk tussen de tenen, in de liezen en de oren.
Deze allergie kan op alle leeftijden ontstaan, maar voornamelijk al op jonge leeftijd. Dit wil niet zeggen dat het bij oudere honden niet voorkomt. Is er eenmaal voedselovergevoeligheid ontwikkeld, dan houdt de hond dit levenslang. De hond groeit er niet overheen.
Met een eliminatiedieet van minimaal 6 weken kan een voedselallergie worden uitgesloten. Dit eliminatiedieet bestaat uit een eiwitbron die de hond nog NOOIT heeft gegeten (bijvoorbeeld struisvogel) in combinatie met rijst òf een hypoallergeen commercieel voer. De hond mag dan verder NIETS anders binnenkrijgen (geen snoepje, geen koekje, geen kruimels, geen dingen van straat)
Wanneer een voedselallergie op de juiste manier is uitgesloten is een allergietest mogelijk een optie. Dit kan in sommige gevallen helpen.
6. Atopie
Atopie is te vergelijken met hooikoorts of huisstofmijtallergie bij mensen. Bij 75% van de honden uit atopie zich al voor het 3de levensjaar en veroorzaakt vooral roodheid en schilfering van de huid. Dit kan verergeren door likken, bijten en krabben, waardoor uiteindelijk kale plekken en huidonststeking kunnen ontstaan.
7. Hormonale huidaandoening
Het kan bij een hormonale huidaandoening gaan voer bijvoorbeeld de ziekte van Cushing of een slecht werkende schildklier. Je dierenarts kan je helpen met het vaststellen van de aandoening door middel van een bloedonderzoek.
8. Contactallergie
Het kan ook gebeuren dan een hond een overgevoeligheid heeft voor iets waar zijn huid of vacht direct mee in aanraking komt, zoals een vloerkleed, een kussen of schoonmaakmiddel. Dit geeft vaak jeuk aan de buik, onderkant van de poten en de kin. Het is niet altijd makkelijk te acherhalen waar de hond precies allergisch voor is, maar zodra de bron bekend is, is de oplossing eenvoudig. Het wegnemen van deze bron is dan voldoende.
Verdeling allergieën
Relevante items
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2361 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95