Loopsheid bij je hond: alles wat je moet weten
Of je nou een hond hebt (gehad) of niet, iedereen kent de term ‘loops’ wel. Maar zodra je er voor het eerst écht mee te maken krijgt, wil je toch graag weten wat het precies inhoudt. Loopsheid is de periode waarin het lichaam van een teef zich voorbereidt om gedekt te kunnen worden. Doordat de hormoonspiegels veranderen, ontstaan lichamelijke veranderingen en gedragsveranderingen. In dit kennisbankartikel vertellen we je meer over loopsheid bij je hond.
Wanneer wordt mijn hond loops?
Als een teefje in de puberteit komt, treedt de eerste loopsheid op. Bij kleinere rassen is dit meestal op een leeftijd tussen de zes en tien maanden. Bij grotere rassen vindt de eerste loopsheid meestal bij een leeftijd van tien tot zestien maanden plaats. Wanneer een teefje op een leeftijd van twee jaar nog steeds niet loops is geweest, is dat een reden om een bezoekje te brengen aan je dierenarts.
Gemiddeld wordt een hond 2 keer per jaar loops en die loopsheid duurt gemiddeld drie weken. Tijdens deze drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar.
Teefjes kennen geen menopauze zoals mensen die kennen. Ze blijven dan ook hun hele leven hun cyclus houden en worden ook op oudere leeftijd nog steeds loops. Wel worden ze minder vruchtbaar naarmate ze ouder worden.
Hoe herken ik een loopse hond?
Loopsheid gaat gepaard met zowel lichamelijke als gedragsveranderingen. Lichamelijk kun je de loopsheid herkennen aan een licht gezwollen vulva en een bloederige afscheiding. Bij honden die zichzelf continu wassen, zal je waarschijnlijk niks van deze afscheiding merken. Een loopse teef is meestal wat onrustig, afgeleid en een beetje humeurig. Tijdens het uitlaten zal ze wat vaker kleine plasjes doen om haar geur te verspreiden. Ook zal haar eetlust wat minder zijn.
Loopsheid uit zich bij iedere teef anders. Aan sommige honden merk je bijna niets. Deze zogenaamde ‘stille loopsheid’ is dan ook erg lastig te herkennen.
Doordat andere honden vaak erg geïnteresseerd zijn in loopse honden, kan het feit dat je hond opeens veel aandacht krijgt van andere honden er ook op wijzen dat je hond loops is.
Waar kan ik rekening mee houden als mijn hond loops is?
Net als voor veel vrouwen hun menstruatie niet de fijnste periode is, is loopsheid dat voor teefjes ook niet. Wel zo fijn dus als jij als baasje een beetje extra rekening houdt met je loopse hond. Naast dat dit voor je hond prettig is, kun je met een aantal aanpassingen ook ongewenste puppy’s voorkomen.
- Een loopse hond is vaak onrustig en snel afgeleid. Dit is dan ook geen goede periode om met je hond te gaan trainen. Stel een eventuele training eventueel uit of stel niet te hoge eisen aan je hond.
- Was de dekentjes en kussens in haar mand, zodat je hond een fijn plekje heeft om zich terug te trekken.
- Bij overmatige bloederige afscheiding kun je een loopsheidbroekje gebruiken.
- Pas je uitlaattijden van je hond aan, zodat je geen (loslopende) reuen tegen het lijf loopt.
- Houd je teef tijdens de loopsheid altijd aangelijnd. Een loopse hond luistert minder goed en kan weglopen.
- Als je niet wilt dat je hond gedekt wordt, kun je beter niet met je teef naar een hondenlosloopgebied. Andere honden ruiken al van ver dat er een loopse hond in de buurt is en vinden dat natuurlijk meer dan interessant.
- Is je hond toch ongewenst gedekt? Dan kun je met een Alizin-injectie de dracht opheffen.
Kan ik loopsheid bij mijn hond voorkomen?
Er zijn twee manieren om loopsheid bij je hond tegen te gaan.
- Hormoonbehandelingen - Voor het eenmalig uitstellen of onderdrukken van de loopsheid bestaan er hormoonbehandelingen in de vorm van pillen of een injectie (prikpil). Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je (problematische) loopsheid tijdelijk wilt voorkomen, maar later nog met de hond wilt fokken. Deze manier heeft echter niet de voorkeur, omdat hormoonpreparaten bijwerkingen hebben en bij langer gebruik nadelig kunnen zijn voor de gezondheid van de hond.
- Sterilisatie - Of betere gezegd, castratie. Bij deze methode worden namelijk beide eierstokken en soms ook de baarmoeder verwijderd. Het voordeel hiervan is dat de ingreep eenmalig is en 100% doeltreffend. Op lange termijn is dit dus goedkoper. Bovendien is de kans op het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd aanzienlijk kleiner bij teven die vóór de leeftijd van 2 jaar gesteriliseerd zijn. Zeker het overwegen waard dus.
Houdt de loopsheid bij jouw hond extreem lang aan (langer dan drie weken) of komt het juist helemaal niet (meer) op gang? Ga dan altijd even langs je dierenarts. Om de cyclus van je hond te bevorderen, kun je bijvoorbeeld PUUR Oestro gebruiken. Heb je vragen over een van de producten van Dierenapotheek.nl? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2348 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95