Kattenkrabziekte: wat is het en hoe kun je het voorkomen?
Heb je een kat? Dan heb je ongetwijfeld weleens van de kattenkrabziekte gehoord. Kattenkrabziekte wordt ook wel Bartonella henselae-infectie genoemd. Deze infectie wordt namelijk veroorzaakt door de Bartonella henselae-bacterie. De meeste katten worden zelf niet ziek van de kattenkrabziekte. Het zijn juist mensen die hier ziek van kunnen worden, na een krab of een beet van een kat.
Wat is kattenkrabziekte?
Kattenkrabziekte is een infectieziekte die door een bacterie (Bartonella henselae) wordt overgebracht door middel van een krab of een beet van een kat. Kattenkrabziekte wordt ten onrechte regelmatig verward met toxoplasmose. Bij toxoplasmose is er sprake van een parasiet, welke gevaarlijk is bij een zwangerschap. De bacterie die bij kattenkrabziekte wordt overgebracht is niet gevaarlijk bij iemand die zwanger is.
Hoe ontstaat kattenkrabziekte?
Een groot deel van de katten is drager van de Bartonella henselae-bacterie, zonder dat ze daar zelf ziek van worden. Katten brengen deze bacterie onderling over via vlooien. Wanneer een kat een mens krabt of bijt, kan deze bacterie worden overgebracht op de mens. Mensen kunnen elkaar niet besmetten met de Bartonella henselae-bacterie.
Hoe kun je kattenkrabziekte herkennen?
De ziekte begint meestal met blaasjes in de buurt van de krab of beet. Deze verdwijnen vervolgens vanzelf weer. Na ongeveer twee tot zes weken kunnen je lymfeklieren ontstoken raken, waardoor ze groot en pijnlijk worden. Soms kunnen er op die plek zelfs abcessen worden gevormd. Door deze lymfeklierontsteking kun je koorts en hoofdpijn krijgen. In de meeste gevallen van kattenkrabziekte gaat de ziekte vanzelf over.
Wanneer je een verminderde weerstand hebt, bijvoorbeeld door afweer verminderde medicijnen of aids, kan de ziekte een ernstige vorm aannemen. In dat geval kun je naast de normale symptomen last krijgen van knobbeltjes en bloedingen in de huid, milt of lever. Uiteindelijk kan kattenkrabziekte in dat geval zelfs leiden tot de dood. Weet je van jezelf dat je een verminderde weerstand hebt? Dan is het verstandig om niet met jonge en/of speelse katten om te gaan. Mocht je toch kattenkrabziekte krijgen, dan is zo snel mogelijk antibiotica nodig.
Kunnen katten helemaal niet ziek worden door de Bartonella henselae-bacterie?
Een gezonde kat wordt niet ziek van de Bartonella henselae-bacterie. Toch kan de kat de bacterie bijna 2 jaar bij zich dragen en deze dus wel weer overbrengen op mensen of andere katten. Wanneer een kat een verminderde weerstand heeft, kan kattenkrabziekte wél symptomen geven:
- Koorts
- Vergrote lymfeklieren
- Bloedarmoede
- Tandvleesontsteking
- Ontstekingen in het oog
- Blaasontsteking
- Ontsteking van de hartkleppen
- Verminderde vruchtbaarheid
Heb je het vermoeden dat jouw kat ziek is door kattenkrabziekte? Dan kan dit worden getest door middel van een bloedonderzoek.
Hoe kun je kattenkrabziekte bij een kat behandelen?
Een kat met kattenkrabziekte kan worden behandeld met antibiotica. Of deze behandeling wordt ingezet is afhankelijk van enkele omgevingsfactoren. Vermoed je dat je kat kattenkrabziekte heeft, neem dan contact op met je dierenarts.
Wat kun je doen om kattenkrabziekte bij de mens te voorkomen?
Om kattenkrabziekte te voorkomen kun je de volgende maatregelen nemen:
- Bestrijd vlooien.
- Neem bij een verminderde weerstand een kat van minimaal 1 jaar oud, zonder vlooien en negatief getest op Bartonella.
- Houd de kat binnen.
- Vermijd kattenkrabben en kattenbeten. Wanneer je toch bent gekrabd of gebeten, dienen de wondjes direct te worden schoongespoeld en gedesinfecteerd.
Om vlooien bij katten te voorkomen kun je je kat preventief behandelen met Frontline Combo. Dit product biedt tevens bescherming tegen teken en luizen. Heb je al vlooien gesignaleerd? Gebruik dan Beaphar Vlo Kill+ om de vlooien te doden.
Vermoed je bij jezelf, of bij je kat met verminderde weerstand, kattenkrabziekte? Neem dan altijd contact op met je huis- of dierenarts. Heb je nog vragen over de ziekte of over een van onze producten? Stel ze dan gerust door het contactformulier op onze website in te vullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2361 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95