Incontinentie bij honden: de meest voorkomende oorzaken en wat je eraan kunt doen

Wanneer je hond op plekken plast waar dat niet de bedoeling is, is dat erg vervelend. Het kan zijn dat je hond bewust plast, waarbij hij de plashouding aanneemt. Door een onderliggende ziekte of blaasontsteking kan het zijn dat je hond meer moet plassen dan normaal en het daardoor niet op kan houden tot tijdens de wandeling. Maar het kan ook zijn dat je hond onbewust plast. In dat geval spreken we van incontinentie. Wat zijn de oorzaken? Wat kun je doen aan incontinentie? Je leest het hier.

Wat is incontinentie bij de hond?

Bij incontinentie is er sprake van onbewust urineverlies. Wanneer jouw hond last heeft van incontinentie, vind je bijvoorbeeld natte plekken waar de hond heeft gelegen. Ook kan het zijn dat je maatje kleine beetjes urine verliest tijdens het lopen. Bij teven kan de vacht aan de achterkant gaan stinken en kan de huid rondom de vulva geïrriteerd raken.

Wat zijn de oorzaken van incontinentie bij de hond?

Wanneer je hond incontinent is, is het vaak lastig om een duidelijke oorzaak aan te wijzen. Er kunnen namelijk verschillende dingen aan de hand zijn. Bijvoorbeeld:

  • Ouderdom
  • Overgewicht
  • Wegvallen oestrogeen na sterilisatie teefje
  • Prostaatproblemen
  • Gedragsproblemen
  • Blaasontsteking
  • Blaasstenen
  • Rugklachten
  • Tumor rondom de blaas
  • Problemen met de sluitspier van de blaas
  • Stress en andere heftige emoties

Over het algemeen hebben (gesteriliseerde) teefjes vaker last van ongewenst urineverlies dan reuen. Ook rassen zoals rottweilers en poedels hebben een grotere kans op incontinentie.

Bij overgewicht kan het zijn dat er extra druk op de blaas plaatsvindt, waardoor je hond ongewenst urine kan verliezen.

Breng bij incontinentie altijd een bezoekje aan de dierenarts. De oorzaak kan onschuldig zijn, maar er kan ook sprake zijn van een tumor, stenen in de blaas of neurologische problemen.

Incontinentie hond: wat kun je eraan doen?

Verliest jouw hond ongewenst urine? Start dan met het bijhouden van een dagboekje. Kijk hiervoor naar het gedrag van je maatje en let op andere klachten. Is je hond bijvoorbeeld lusteloos, heeft hij minder honger of heeft hij misschien ergens pijn? Hoe meer informatie, hoe beter de dierenarts de oorzaak kan achterhalen en de juiste behandeling kan bieden.

Wanneer je wilt dat het urineverlies stopt, dient je hond behandeld te worden. Na het vaststellen van de oorzaak kan de dierenarts je vertellen wat er noodzakelijk is om het urineverlies te stoppen.

Dit kan bijvoorbeeld een operatie zijn (tumor), medicatie (verbeteren sluitspier) of therapie (gedragsproblemen). De behandeling van incontinentie verschilt per hond.

Is de oorzaak van de incontinentie ouderdom? Dan zit er vaak helaas niets anders op dan je hond vaker uit te laten en/of te kiezen voor een hondenluier.

vetlando-washable-male-diaper-broekje-hond-reu

Vetlando - Plasband voor Reuen11,25

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Wat moet je vooral niet doen bij een hond met incontinentie?

Een hond die incontinent is kan er helemaal niks aan doen als hij of zij urine verliest. Word dus vooral niet boos. Incontinentie is voor je hond ook niet leuk. Ook al kan het frustrerend zijn als je wéér moet schoonmaken, wanneer je steeds boos wordt kan je hond bang voor je worden.

Ga je hond ook niet minder te drinken geven omdat je bang bent dat hij weer gaat plassen. Wanneer je hond incontinent is door een onderliggende ziekte, dan kan het vervelende gevolgen hebben wanneer je maatje uitdroogt door te weinig hydratatie. Drinken speelt absoluut geen rol bij de incontinentie van je hond.

Tot slot

Bij Dierenapotheek hebben we verschillende producten voor honden die kunnen helpen bij incontinentie en/of problemen aan de urinewegen. Heb je vragen over incontinentie óf over een van deze producten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2361 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.