Huisdieren en kinderen
Dieren spelen een grote rol in het leven van een kind. Van jongs af aan raakt een kind bekend met dieren door knuffels, (voor)leesboekjes, filmpjes en games. Daarom willen kinderen vaak ook graag een huisdier. Veelal wordt gedacht dat een huisdier een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van een kind. Maar is dat ook zo? En waar moet je rekening mee houden?
Zelfvertrouwen en sociale vaardigheden
Kinderen kunnen lekker ravotten en spelen met een huisdier, maar kunnen ook hun geheimen en gevoelens bij een dier kwijt. Huisdieren beoordelen een kind niet en zullen geheimen niet doorvertellen. Een huisdier is iemand in het huishouden die ze vertrouwen en bij wie ze zich veilig voelen. Kinderen die een dier hebben blijken meer zelfvertrouwen te hebben en ook weerbaarder te zijn.
Naast het zelfvertrouwen helpt een huisdier een kind bij het ontwikkelen van andere vaardigheden. Zo het leren van een taal bevorderd worden door een huisdier. Zoals al benoemd kunnen kinderen zonder oordeel praten over hun gevoelens met een huisdier. Maar ook het geven van commando’s aan een huisdier kan een reden zijn voor een kind om sneller of gemakkelijker te gaan praten. Een huisdier is ook een gemakkelijk gespreksontwerp voor kinderen om met andere kinderen of klasgenootjes over te praten. Daarnaast vinden kinderen het leuk om te spelen bij klasgenootjes met een huisdier.
Als er een dier in huis is, ben je als kind niet alleen. Een dier kun je aanraken en vertroetelen, maar een dier kan ook geborgenheid en plezier geven. Ook is het spelen en regelmatig uitlaten van een dier gunstig voor de beweging van kind en dier.
Wist je dat er ook een digitaal lespakket voor basisschoolleerlingen over het houden en verzorgen van huisdieren is? Het DierenDiploma© van de Stichting Met dieren meer mens leert kinderen spelenderwijs over verantwoord huisdierenbezit. Kinderen zijn de huisdierbezitters van de toekomst, daarom is het belangrijk dat zij goed met hun dieren om kunnen gaan.
Wat is een geschikt huisdier?
Wanneer je een huisdier neemt moet je altijd de gezondheid en het welzijn van het dier kunnen waarborgen. Niet elk dier is geschikt om bij een peuter in huis te wonen, sommige diersoorten zijn daar te nerveus en te gevoelig voor. Op de website van het LICG staat veel informatie vermeld over welke dieren bij een jong kind passen.
Ook al heb je nog zo’n lief en makkelijk dier: blijf er altijd bij! Jonge kinderen moeten nog leren om hun impulsen te controleren en kunnen zich nog niet goed inleven in een dier. Soms voert een peuter ongewenste acties uit bij het dier (staart en oren trekken), wat een gevaarlijke reactie bij het dier kan uitlokken. Leer je kind wat wel en wat niet kan en wanneer het dier met rust gelaten moet worden.
Een peuter kan nog geen huisdier verzorgen. Maar als je kind wat ouder is kun je ze mee laten helpen met de verzorging van het huisdier. Als ouder ben jij hierin het goede voorbeeld.
Aanschaf van een huisdier
Wanneer je een huisdier aan wil schaffen, laat je dan vooraf goed informeren. Kijk goed welk dier er binnen je gezin past. Als volwassene blijf je zelf altijd de eindverantwoordelijke over het dier. Kinderen raken wel eens de interesse in het huisdier kwijt. Houd er rekening mee dat een huisdier tijd, geld en energie kost. Neem altijd pas een huisdier wanneer jij en je gezin het hier samen over eens zijn!
Bron: LICG
Relevante artikelen:
Waar let je op bij aanschaf van een huisdier?
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2361 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95