Honden en winterkou
Zelfs in Nederland kunnen we in de winter te maken krijgen met sneeuw, ijs en kou. Wij beschermen ons tegen de kou met een warme winterjas, muts en handschoenen. Veel honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te rollen en ravotten en blijven, wanneer ze buiten lekker actief zijn, warm genoeg. Maar wat kun je doen om je hond tegen de kou te beschermen? Of kan je hond goed tegen kou? En zijn er nog bijzonderheden waar je op moet letten?
Uitlaten in de kou
Tijdens het uitlaten is het erg belangrijk dat je hond in beweging blijft. Wanneer je thuis komt is het verstandig je viervoeter af te drogen en hem of haar een warme plek te geven. Let op als je met je hond over de pekel loopt dat je na een wandeling de poten schoonmaakt. Pekel kan erg venijnig zijn. Er zijn verschillende producten op de markt om de pootjes van de hond te beschermen tegen pekel. Denk hierbij aan de Voetzolenspray van Beaphar, Paw Wax van Vetramil maar ook een beetje Vaseline helpt goed. Wanneer je hond erg last heeft van winterse taferelen, dan kunnen speciale hondenschoenen de oplossing zijn. Laat je hond zeker geen pekel eten, dit is erg gevaarlijk.
Uitlaten in de sneeuw
Het is beter geen lange wandelingen in de sneeuw te maken. Sneeuwbolletjes kunnen vooral bij honden met lange haren ijsbolletjes tussen de tenen veroorzaken en die zijn erg pijnlijk. Kleven er klompjes sneeuw aan de vacht, knijp ze dan stuk. Trek ze niet los! Je trekt alleen maar aan de haren van jouw maatje. Voorkomen is beter als genezen, je kan er daarom voor kiezen om de poten van jouw viervoeter in te smeren met Vetramil Paw Wax of Vaseline.
Tip: neem voor de zekerheid een schaartje mee tijdens de wandeling.
Zorg ervoor dat je goed in beweging blijft, jij hebt een jas, handschoenen en een muts, maar jouw maatje moet het doen met zijn vacht. Lees hieronder welke honden een jasje nodig hebben. Let ook op het eten van sneeuw, sommige honden eten graag sneeuw. Door te veel sneeuw te eten kan jouw maatje last krijgen van maag- of darmklachten met braken en diarree als gevolg.
Ijspret met je hond
Wanneer het erg glad is, zorg ervoor dat je hond niet uitglijd. Dit kan erg gevaarlijk zijn en honden kunnen ook iets breken! Ga ook nooit over bevroren ijs met je hond. Jij en je hond kunnen door het ijs zakken, met alle gevolgen van dien. Daarnaast kan een onverwachte beweging op die gladde ondergrond kan zo een blessure aan gewrichten, botten of spieren tot gevolg hebben
Wanneer een jasje voor je hond?
Er zijn een aantal rassen die absoluut niet tegen kou kunnen en snel onderkoelings-en bevriezingsverschijnselen krijgen. Denk hierbij aan kleinere- en kortharige rassen zoals o.a. Chihuahua’s, Teckels en Boxers. Raadzaam is om deze honden een hondenjasje aan te geven. Jasjes zijn er in allerlei soorten en maten. Zorg ervoor dat een hondenjasje goed past, omdat je hond er anders verstrikt in kan raken.
Ook jonge honden zijn kwetsbaar voor het koude weer, omdat zij nog weinig lichaamsvet hebben. Voor hen kan een jasje ook wonderen doen. Wees tijdens het uitlaten altijd alert op onderkoelings- en bevriezingsverschijnselen!
Ook seniorhonden kunnen het snel koud krijgen doordat zij hun lichaamstemperatuur minder goed kunnen reguleren. Dus bij oudere honden is een jasje tijdens koud zeker geen overbodige luxe!
Honden en pekel en antivries
Bij kou horen ook strooizout en antivries. Dit zijn twee gevaarlijke producten voor je hond. Als het glad is wordt er gestrooid met strooizout(pekel). Zout kan irritatie aan de voetzolen geven. Voetzolen kun je insmeren met een speciale potenbalsem, zoals Bio Balm van Dermoscent of Diafarm Potenwax.Wanneer je hond strooizout oplikt kan hij een zoutvergiftiging krijgen. Dit is bijzonder gevaarlijk, ga direct naar een dierenarts.
Sommige honden schijnen antivries heerlijk te vinden vanwege de zoetige geur en smaak. Zorg dat je hond er niet bij kan, want het is puur vergif! ga bij verdenking altijd direct naar een dierenarts.
Verlichting
Zeker in de wintertijd is het laat licht en vroeg donker. Het is dan ook bijna zeker dat je je hond een keer moet uitlaten in het donker. Geef ook je hond een lampje aan de halsband, zodat er geen ongelukken gebeuren. Ook zijn er fluorvestjes voor honden te koop.
Tot slot
Bij twijfel over iets tijdens de winter is het aanbevolen je dierenarts te contacteren. Beter voorkomen dan genezen. Veel ijspret toegewenst!
Verwante artikelen:
Waarom heeft een hond een natte neus
Ontworming van volwassen honden en katten
Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2338 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95