Honden en grasaren

Het was al verschillende keren op het nieuws, grasaren zijn gevaarlijk voor honden. Maar waarom zijn deze zo gevaarlijk? In deze tijd van het jaar zijn er weer volop grasaren te vinden. Deze grasaren, ook wel ‘kruipers’ genoemd, kunnen tot vervelende problemen leiden. Vooral honden hebben hier last van, maar ook katten of andere dieren kunnen last hebben van grasaren.

Wat zijn grasaren

Wanneer wild gras tot bloei komt, ontstaan er grasaren. Grasaren zijn de zaden van het gras. Je ziet dit vaak in de periode van juni tot en met augustus. De aren zijn groen, maar wanneer ze uitdrogen, krijgen ze een gele kleur en vallen ze uit elkaar in losse zaden.

Grasaren hebben weerhaakjes. De weerhaken blijven makkelijk in de vacht van de hond of een ander huisdier zitten. Ook kunnen de weerhaken in de neus, oren of ogen van het huisdier terecht komen of zelfs de huid binnendringen!

Grasaar in het oor

Een grasaar kan ook in het oor van de hond komen. Vaak zijn de symptomen dat de hond veel met de kop schud of ergens tegenaan wrijft. Hierdoor gaat de grasaar steeds dieper het oor in, met de kans dat zelfs het trommelvlies wordt beschadigd. Probeer niet zelf een grasaar uit het oor te halen, maar ga naar een dierenarts. Deze zal proberen de aar met een speciale tang te verwijderen. In sommige gevallen is het nodig om je dier onder narcose te brengen om de aar te kunnen verwijderen.

Grasaar in het oog

Als een zaadje of een weerhaakje van de grasaar in het oog terecht is gekomen, gaat de hond met het oog knijpen en veel met de poten langs het oog wrijven. Een grasaar kan zelfs achter de oogbol kruipen en het hoornvlies beschadigen. Wanneer je vermoed dat je hond een grasaar heeft, ga dan naar een dierenarts.

Grasaar in de neus

Honden snuffelen ook weleens aan gras, dus de kans is aanwezig dat er grasaren in de neus van de hond terecht komt. Wanneer er daadwerkelijk een grasaar in de neus zit dan zal het dier met de poot aan de neus wrijven en vaak niesen. Ook een bloedneus komt vaak voor. Blijft de grasaar lang zitten dan zal er een etterige vloeistof uit de neus komen omdat het gaat ontsteken. Het is belangrijk dat de grasaar snel verwijderd wordt.

Doe dit niet zelf maar ga met je hond naar de dierenarts, die zal de grasaar met een speciaal tangetje proberen te verwijderen. Lukt dat niet dan zal de hond een roesje krijgen om het te kunnen verwijderen.

Grasaren in de poten en huid

Een grasaar kan zelfs de huid binnendringen, dit komt doordat de weerhaken erg scherp zijn. Ook tussen de tenen van de hond komen vaak aren voor. Je zal merken dat de huid geïrriteerd wordt en de hond er veel aan gaat likken. Wanneer een grasaar niet verwijderd wordt, kan dit leiden tot vervelende ontstekingen, met zelfs hotspots en abcessen tot gevolg.

Losse grasaren op de vacht kun je gemakkelijk zelf verwijderen, maar vermoed je dat zo eentje vast zit, ga dan naar de dierenarts.

Tot slot

In de zomerperiode is het lastig om wild, lang gras te vermijden. Daarom is het belangrijk om na elke wandeling je hond op grasaren te controleren. Controleer vooral bij de poten, oksels, huidplooien, neus en oren. Wanneer je verandering in gedrag ziet (veel niezen, likken) zou dit kunnen betekenen dat er een grasaar zit. Dit hoef je niet altijd te zien. Ga bij twijfel direct naar een dierenarts.

Verwante artikelen:

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2361 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.