Je hond ontwormen om diarree te voorkomen of te verhelpen

Diarree bij je hond kan verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is het meedragen van parasieten, waaronder wormen. Om te voorkomen dat je hond last krijgt van diarree door een ‘besmetting’ met wormen, is het belangrijk dat jouw maatje regelmatig wordt ontwormd.

Welke soorten wormen kan mijn hond bij zich dragen?

Een hond kan verschillende soorten wormen met zich meedragen. De meestvoorkomende wormsoorten zijn spoelwormen, lintwormen, haakwormen en zweepwormen. Deze wormen leven in de darmen van de hond.

Spoelwormen komen in de dunne darm van de hond voor en kunnen tot 18 cm lang worden. Omdat volwassen spoelwormen vrijwel nooit in de ontlasting, en slechts een enkele keer in het braaksel, van een hond voorkomen, is het moeilijk te ontdekken of een hond besmet is met spoelwormen.

Ook lintwormen leven in de dunne darm. Deze gemene wormen kunnen wel een meter lang worden! Een lintworm bestaat uit een kop, met daaraan vast allemaal kleine stukjes die proglottiden worden genoemd. Deze proglottiden zijn gevuld met eitjes. Zodra deze eitjes rijp zijn, kruipen ze als een soort witte maden uit de anus van de hond. Vervolgens drogen ze op en zien ze eruit als bruine rijstkorreltjes. Wanneer deze openbarsten verspreiden ze hun microscopisch kleine eitjes. Een lintworm kan worden overgebracht via vlooien (die de eitjes opeten) of via rauw vlees.

Haakwormen zijn klein en haken zich met hun tanden vast een de darmwand van de hond. De eitjes van de haakwormen kunnen via de bek opgenomen worden of dringen binnen via de huid van de hond. Wanneer dit laatste het geval is, vinden de eitjes hun weg via het hart, de longen, de luchtpijp en vervolgens de slokdarm naar de dunne darm. Hier voeden ze zich met bloed en darmweefsel.

De zweepworm verblijft in de blinde darm en wordt tussen de 4 en 8 cm lang. Een hond wordt besmet via ontlasting of aarde dat aan de vacht blijft hangen. Door het likken van de vacht, worden de eitjes die zich daarin bevinden ingeslikt. Wanneer er niet wordt ontwormd, kunnen zweepwormen enkele jaren in de hond overleven. Een zweepworm is een typische parasiet die diarree veroorzaakt.

Naast bovenstaande wormsoorten kunnen er nog meer wormen in het lichaam van je hond gaan leven, waaronder de hartworm. Om ervoor te zorgen dat alle soorten wormen worden gedood bij het ontwormen, is het belangrijk dat je een breedspectrum ontwormingsmiddel zoals Milpro of Milbemax gebruikt.

virbac-Milpro-hond-klein-groot-ontworming

Milpro Hond19,95

In mijn mandje
In mijn mandje
Milbemax-grote-hond-Milbemax-Kleine-hond-ontworming

Milbemax Hond4,95

In mijn mandje
In mijn mandje
panacur-250-500-ontworming-hond-kat-giardia-display

Panacur KH tabletten9,85

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Hoe vaak moet ik mijn hond ontwormen?

Om te voorkomen dat jouw hond klachten, zoals diarree, krijgt van wormen, moet je hond regelmatig worden ontwormd. Dit geldt voor zowel puppy’s als voor volwassen honden. Tot een leeftijd van zes maanden geldt het advies om je pup maandelijks te ontwormen. Na de leeftijd van zes maanden dien je je hond ten minste elke 3 maanden (4x per jaar) te behandelen tegen wormen.

Omdat niet elke hond en elke situatie hetzelfde is, adviseren wij om te ontwormen op maat. Buitenhonden, zoals jachthonden en kennelhonden, kunnen namelijk het beste elke maand worden ontwormd. En gaat je hond mee op vakantie? Ook dan dien je een keer extra te ontwormen.

Hoe kan ik mijn hond het beste ontwormen?

Voor het doden en verwijderen van wormen zijn er verschillende ontwormingsproducten verkrijgbaar. Je kunt ontwormen door middel van tabletjes, pipetten (vloeibaar) en via pasta (met behulp van een doseerspuit).

Welke manier de beste is, is afhankelijk van jouw hond. Lees daarom altijd goed de bijsluiter en ontdek welke methode (tablet, pipet of pasta) jouw hond het prettigst vindt.

Meer informatie over (ont)wormen bij een hond

Voor meer informatie over (ont)wormen bij een hond, kun je onderstaande kennisbankartikelen raadplegen:

Ontworming van volwassen honden en katten

Ontworming pup

Wormbesmetting voorkomen

Alles over wormen

Ontwormen op maat

Heb je vragen over (ont)wormen of onze producten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2329 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.