Hoe verzorg je een wond?

Elk baasje maakt het wel eens mee dat zijn huisdier een ongelukje heeft en een schaaf- of bijtwond oploopt. Voor een goede wondgenezing moet je de wond zo snel mogelijk behandelen. Hoe je goede wondverzorging bij je huisdier toepast lees je hier.

Wat voor type wond heeft je huisdier?

Stel jezelf de volgende vragen, zodat je de juiste wondverzorging kan toepassen bij je huisdier:

  • Waar zit de wond? Dit heeft invloed op de doorbloeding, het soort weefsel en of je huisdier er makkelijk bij kan.
  • Hoe groot is de wond? Een oppervlakkige wond verzorg je anders dan een diepe wond.
  • Hoe lang zit de wond er al? Een wond ouder dan 6 uur heeft meer verzorging nodig vanwege infectiegevaar.
  • Is de wond vervuild? Hoe schoner de wond, hoe beter.
  • Hoe is de wond ontstaan? Een bijtwond heeft een andere verzorging nodig dan een schaafwond.

Wondeverzorging bij je huisdier op basis van het soort wond:

Oppervlakkige snij- en schaafwond

Een oppervlakkige wond hoef je vaak alleen goed schoon te maken, gewoon met water uit de kraan. Dek de wond niet af met een verband, maar laat de wond open. De wond kan zo aan de lucht genezen en er komt een korstje op die de wond beschermt.

Diepere wond

Een diepere wond, door de huid heen, spoel je met water eerst goed schoon, ook al zie geen vuil meer. Daarna ontsmet je de wond met bijvoorbeeld Maxani huid en wond cleanser spray. Pas wel op, het middel kan een beetje prikken en je huisdier zou van schrik kunnen bijten of krabben. Om de wond schoon te houden en te beschermen tegen likken of bijten, leg je een verband aan met een gaasje, windsel (watten), Petflex bandage en fixatiepleister. Als de wond blijft bloeden, ga dan binnen 6 uur naar je dierenarts. Er kan een infectie in komen want bacteriën hebben ongeveer 6 uur nodig om te groeien. Het kan zijn dat je dierenarts de wond moet hechten.

Bijtwond

Bijtwonden zijn er in verschillende soorten en maten. In alle gevallen raden wij aan om bij een dierenarts langs te gaan. Zelfs bij een kleine wond kunnen er bacteriën diep in de wond achtergelaten worden, wanneer dit niet aangepakt wordt door de juiste medicatie ontstaat er een ontsteking met alle gevolgen van dien. Ga daarom, ook bij kleine of klein lijkende bijtwonden, naar de dierenarts voor controle en behandeling.

De wond verzorgen

Wij de volgende producten kun je wonden bij je dier veilig en goed verzorgen:

Betadine (oplossing, scrub en zalf)

Maxani honinggel (wondgel)

L-Mesitran ointment (wondzalf)

Vetramil (zalf en spoelvloeistof)

De wond beschermen

Om infectie te voorkomen kun je het beste zorgen dat je huisdier niet aan de wond gaat likken, krabben of bijten. Met een beschermkraag voorkom je dit. De beschermkraag is gemaakt van stevige transparante kunststof, waardoor je huisdier zich kan blijven oriënteren. De kraag is bovendien makkelijk te bevestigen aan een halsband of riempje

Met een Medical Pet Shirt bescherm je de wond of het verband tegen vuil van buitenaf. Je huisdier heeft met het Medical Pet Shirt veel bewegingsvrijheid, het zit comfortabel, het is hygiënisch en wasbaar op 30 graden Celcius. Het biedt een goede bescherming na een operatie en bij huidziekten.

Vertrouw je de wondgenezing niet, ga dan altijd naar je eigen dierenarts.

Relevante items

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2348 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.