Groeipijn bij honden

Groeipijn bij de hond (Enostosis) is een aandoening die voorkomt bij honden die in de groei zijn. Voornamelijk komt het voor bij jonge honden van snelgroeiende middelgrote en grote hondenrassen. De verschijnselen openbaren zich op een leeftijd van 4 - 6 maanden.

Wat is groeipijn?

Bij jonge honden van snelgroeiende rassen maken de lange beenderen van de poten een enorme groeispurt door. Een voedingskanaal van het beenmerg kan die groei niet helemaal bijbenen en wordt daardoor relatief te nauw. De bloedvaten die door het voedingskanaal lopen worden daardoor iets vernauwd. Hierdoor treedt stuwing in het beenmerg en vochtophoping onder het beenvlies op. Voor je hond is dit erg pijnlijk en zorgt voor de zogenaamde "groeipijn".

Wat zie je bij groeipijn?

Kreupelheid is een grote indicator voor groeipijn. De ernst van de kreupelheid kan hierbij variëren, maar ook de poot kan wisselen. Vaak uit de groeipijn zich ook in niet willen lopen, piepen en janken. Een dierarts kan goed vaststellen of een jonge hond last heeft van groeipijn. Door de stuwing van het beenmerg en vochtophoping zijn een aantal punten extra gevoelig wanneer er op gedrukt wordt.

Hoe wordt groeipijn behandeld?

Om de pijn te bestrijden krijgt je hond ontstekingsremmers/pijnstillers. Het kan zijn dat je hond met een korte kuur van zijn problemen af is. In ernstiger gevallen kan het nodig zijn de pijnstilling op een lage dosering voort te zetten.

Wanneer je hond volledig is uitgegroeid (rond 18 maanden) zal de groeipijn vanzelf verdwijnen.

Ondersteun de groei van jouw maatje met een product zoals Beaphar Glucosamine Tabletten of Groene Os Glucosamine Complex.

Relevante items

Bij verdere vragen zijn wij elke werkdag te bereiken via de chat of via [email protected].

Delen
Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2348 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.