Giardia
Giardia is een wereldwijd, veel voorkomende ééncellige parasiet. Deze komt bij honden en katten voor, vaak daar waar veel dieren bij elkaar worden gehouden, zoals in pensions en asielen. Besmette dieren worden niet altijd ziek, jonge dieren of dieren met verminderde weerstand kunnen wel ziek worden. Giardia veroorzaakt waterige, zachte, soms wisselende diarree.
Wat is Giardia?
Giardia is een veel voorkomende darmparasiet die zowel bij mens als dier voorkomt. De eencellige parasiet Giardia lamblia komt door eten, drinken of het likken aan de vacht/poten in het darmstelsel terecht. In de darmen vermenigvuldigt de parasiet zich en kan hij een infectie veroorzaken. Lang niet alle mensen en dieren die besmet zijn worden daadwerkelijk ziek van deze parasiet.
Hoe ontstaat een Giardia besmetting?
Honden en katten kunnen al een besmetting oplopen door besmet water te drinken of iets van besmette grond te eten. Giardia kan hardnekkig zijn omdat de cystes lang in darm en omgeving kunnen overleven. Wanneer een dier geen verschijnselen vertoont van een Giardia-besmetting, dan kan het nog wel de parasiet verspreiden!
Een Giardia besmetting wordt vastgesteld door middel van een ontlastingsonderzoek bij je dierenarts. Helaas is dit niet altijd 100% betrouwbaar. Het komt ook weleens voor dat de parasiet niet in de ontlasting gevonden wordt. Er wordt daarom vaak kort na elkaar (5 dagen) weer getest. Gezonde dieren kunnen positief testen, maar hebben geen behandeling nodig.
Bij Dierenapotheek.nl hebben wij de Fassisi Gardia sneltest. Deze sneltest kan worden gebruikt voor een snelle en betrouwbare Giardia antigeendtectie. Parasieten komen niet altijd voor in de ontlasting, verzamel daarom ontlasting van minimaal 3 dagen voor een accurater resultaat.
Hoe behandel je Giardia?
Er wordt een ontwormingsmiddel voorgeschreven en bij terugkerende of blijvende diarree komt daar vaak een speciale darmantibiotica bij. Dieren kunnen besmet worden door het oplikken van de cysten. Een vezelarm, licht verteerbaar, eiwitrijk dieet helpt bij de bestrijding van diarree tijdens de behandeling. Eén en ander zal altijd in overleg met de dierenarts gaan.
Giardia kan ook in de omgeving goed overleven. Zaak is dan ook om de boel goed te reinigen en te ontsmetten (Chloor). Ook het wassen van kleding op minimaal 60 graden is aan te raden wanneer je dier besmet is met Giarda. Denk ook aan het wassen van de mandjes en speelgoed.
Hygiënische maatregelen bij een Giardia besmetting
Een Giardia besmetting ligt altijd op de loer. Goede hygiëne is hiervoor het sleutelwoord. Hieronder nog wat tips om een besmetting te voorkomen:
- Houdt de leefomgeving van je huisdier schoon, regelmatig reinigen en desinfecteren
- Was manden en speeltjes op minimaal 60 graden
- Denk ook aan je persoonlijke hygiëne (altijd goed je handen wassen)
Tot slot
Wanneer je denkt dat je hond of kat een Giardia besmetting heeft, bel dan altijd een dierenarts. De dierenarts kan je hiermee verder helpen. Soms komt Giardia ook bij mensen voor. Vermoed je dat je zelf Giardia hebt, neem dan contact op met je huisarts. Wil je meer (achtergrond)informatie over Giardia? Op de website van ESCCAP.eu staat een richtlijn over de bestrijding van darmprotozoen bij hond en kat.
Verwante artikelen
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: /10 uit beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95