Gewrichtsproblemen bij katten
Gewrichtspijn bij katten wordt vaak onderschat. Dat komt mede daar katten meesters zijn in het verbergen van pijn. Uit onderzoek is echter gebleken dat 60% van de katten ouder dan 6 jaar en 90% van de katten ouder dan 12 jaar gewrichtsproblemen heeft. Katten verbergen hun pijn en gewrichtsproblemen worden dan ook vaak pas laat ontdekt. Hoe herken je gewrichtsproblemen? En hoe behandel je gewrichtsproblemen bij katten? Je leest het hier.
Hoe herken je gewrichtsproblemen?
Als baasje ken jij jouw katten het beste, veranderingen in het gedrag vallen dus op en kunnen duiden op gewrichtsproblemen. Wanneer jouw kat meerdere van onderstaande symptomen laat zien kun je een afspraak maken bij de dierenarts voor een grondige controle.
- minder bewegen;
- niet meer zo hoog springen;
- stijfheid;
- minder wassen dan normaal waardoor vachtproblemen kunnen ontstaan;
- meer slapen;
- buiten de kattenbak behoefte doen;
- zoekt makkelijk toegankelijke plekjes in huis op om te liggen;
- anders gaan lopen;
- op bepaalde plekken niet meer geaaid willen worden;
- wegkruipen en de rust opzoeken.
Welke gewrichtsproblemen komen bij katten voor?
Op basis van de vastgestelde symptomen en de voorgeschiedenis van jouw kat kan er vastgesteld worden waar jouw kat waarschijnlijk last van heeft. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van gewrichtsproblemen bij katten:
- Artrose (slijtage);
- Trauma (bijvoorbeeld door aanrijding, uit raam vallen);
- Patella luxatie (losse knieschijf);
- Heupdysplasie (HD).
- Groeipijn
Hoe behandel je gewrichtsproblemen?
Welke behandeling je kat krijgt bij gewrichtsproblemen is afhankelijk van de oorzaak en kan per dier verschillen.
Bij behandeling kun je denken aan:
- Het geven van goede voeding in de juiste verhoudingen aan je (opgroeiende) kat kan een bijdrage leveren aan het voorkomen van gewrichtsproblemen op latere leeftijd. Speciale voeding bevat glucosamine, chroroïtine en omega-3. Deze stoffen helpen ontstekingen en verval van gewrichten tegen te gaan zodat jouw kat weer soepel kan bewegen.
- Bij een gezond gewicht worden gewrichten minder belast. Daardoor heeft je kat minder pijn en dit is terug te zien in een vermindering van de symptomen. Ook hier zijn speciale diëten voor.
- Aanpassingen in huis, de drempel bij de kattenbak weghalen, opstapjes maken om makkelijk op verhoogde plekjes te komen, drink- en voerbakje hoger zetten.
- In overleg met je eigen dierenarts kunnen ontstekingsremmers of pijnstillers voorgeschreven worden.
- In sommige gevallen is het mogelijk of nodig om je kat te opereren. Je eigen dierenarts kan je hierover informeren.
- Uit onderzoek is gebleken dat glucosaminen en Omega-3 vetzuren wel degelijk gewrichtsklachten kunnen verminderen. Het grote voordeel van is dat deze voedingssupplementen geen bijwerkingen kennen en het gebruik van andere medicijnen, zoals ontstekingsremmers, kunnen verminderen. Het nadeel is dat u waarschijnlijk pas na 3 - 6 weken resultaat zult zien.
Tot slot
Om goed vast te kunnen stellen of jouw kat last heeft van gewrichtsproblemen is het verstandig om de symptomen over een langere periode in de gaten te houden. Noteer jouw bevindingen en de datum waarop je ze heb waargenomen. Zo kan je vaststellen of jouw maatje blijvend last heeft en kan de dierenarts beter en sneller beoordelen waar jouw kat last van heeft.
Relevante items
Demente kat: alles wat je moet weten
Kattenogen, goede maar gevoelige kijkers
Ontworming van volwassen honden en katten
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2338 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95