Gebitsverzorging bij je paard
Wij mensen willen allemaal een gezond gebit, en weten dat het daarom belangrijk is om dagelijks je gebit te verzorgen en regelmatig naar de tandarts te gaan. Paarden hechten misschien zelf wat minder waarde aan een mooi gebit, maar wél aan een goed functionerend en pijnloos gebit. Een (half)jaarlijkse controle bij de paardentandarts is dan ook geen overbodige luxe voor je paard. Maar welke gebitsproblemen kennen we eigenlijk bij paarden? En wat kun je zelf doen om ernstige problemen te voorkomen? Je leest het hieronder.
Veelvoorkomende gebitsproblemen bij paarden
Anders dan bij mensen, groeien de tanden en kiezen van paarden hun hele leven door. Bepaalde gebitsproblemen zullen in veel gevallen na verloop van tijd dus weer terugkeren. Het is daarom belangrijk dat je dit blijft (laten) controleren en behandelen. De volgende gebitsproblemen komen vaak voor bij paarden:
- Doorgegroeide kiezen. Hierdoor kan het bit niet meer tussen de voorste kiezen worden geplaatst om erop te knabbelen. Vaak zorgen doorgegroeide kiezen voor het te ver openen van de mond en het kantelen van het hoofd bij druk op het bit. Ook slecht eten (proppen of juist langzaam eten) kan een gevolg zijn van doorgegroeide kiezen. Uiteindelijk kan dit leiden tot koliek en diarree, en daarmee vermagering.
- Scherpe of lange hengstentanden. Dit gebitsprobleem zorgt ervoor dat het paard de tong over het bit gooit of hem zelfs uit de mond steekt.
- Wolfskiesjes. Als er sprake is van wolfskiesjes, kun je dit vaak herkennen aan het schudden of slaan met het hoofd door druk op het bit.
- Haken aan de zijkanten van de kiezen. Deze haken steken vervolgens in de wang, tong of het gehemelte. Merk je dat je paard het bit vastpakt, onrustig is in de aanleuning, de tong uitsteekt of dat het moeite kost om de neusriem aan te snoeren? Dan is er een grote kans dat er zich haken hebben ontwikkeld in het gebit van je paard. In sommige gevallen kunnen deze haken er zelfs voor zorgen dat je paard slechter gaat eten en hierdoor zal vermageren.
- Doppen. Dit zijn restanten van melkkiezen en melktanden. Wanneer een paard hier te lang mee doorloopt, kan het in de mond gaan bloeden en wil hij het bit niet meer goed aannemen.
- Gebroken of rotte tanden en kiezen. Bij rotte of gebroken tanden en/of kiezen zal het paard slechter gaan eten, vermageren, mogelijk koliek krijgen en een onaangename mondgeur ontwikkelen.
- Tandsteen. Wanneer tandsteen niet op tijd wordt verwijderd kan er een tandvleesontsteking en een slechte adem ontstaan.
Gebitsverzorging bij je paard: dat kan je deels zelf!
Bij bovenstaande gebitsproblemen bij je paard ga je uiteraard naar de paardentandarts. Maar om ernstige problemen te voorkomen is het van belang dat je ook zelf zorgt voor een goede gebitsverzorging bij je paard én dat je gebitsproblemen op tijd ontdekt. Echter is het nog niet zo eenvoudig om goed in de mond van je paard te kunnen kijken. Gelukkig kun je zelf al veel ontdekken door slechts de lippen van je paard omhoog te tillen.
Checklist voor een gezond paardengebit
- Het tandvlees is mooi roze en egaal van kleur.
- Er komen geen nare geurtjes uit de mond van je paard.
- Zowel boven als onder tel je zes snijtanden.
- Er zijn geen afgebroken snijtanden of hengstentanden te ontdekken.
- De tanden zien er netjes uit en je ziet geen tandplak.
- De boven- en ondertanden staan recht op elkaar.
Heb je één of meerdere punten niet af kunnen vinken? Dan is het aan te raden om een bezoekje aan de paardentandarts te brengen. Overal een vinkje? Dan is het gebit van je paard zeer waarschijnlijk gewoon gezond. Doe regelmatig een controle door bovenstaande checklist erbij te pakken en de genoemde punten na te lopen. Ondertussen is het van belang dat je het gebit van je paard goed blijft verzorgen.
Tips voor het onderhouden van een gezond paardengebit
- Zorg voor voldoende ruwvoer voor je paard.
- Voer het ruwvoer vanaf de grond (hooghangende hooinetten kunnen juist haken verergeren, omdat de onderkaak in die positie niet volledig naar voren schuift).
- Voer regelmatig een controle uit door middel van bovenstaande checklist.
- Laat het gebit, naast je eigen controle, (half)jaarlijks controleren door een paardentandarts.
Wees je ervan bewust dat regelmatig een goede gebitsbehandeling bij je paard minstens zo belangrijk is als een periodieke behandeling bij een hoefsmid. Dit wordt vaak onderschat omdat de binnenkant van de mond niet altijd goed zichtbaar is, en gebitsproblemen daardoor niet opvallen. Een slechte gebitsverzorging kan leiden tot vervelende kwalen en dat wil je natuurlijk liever voorkomen.
Relevante artikelen:
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2361 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95