Een veulen gezond laten opgroeien
Wanneer de eerste zonnestralen doorbreken is het veulenseizoen begonnen. Het is natuurlijk prachtig om zo’n mooi kleintje met een trotse merrie in de wei te zien lopen. Jouw mooie veulen wil je uiteraard zo goed en gezond mogelijk opvoeden. Lees snel verder voor enkele tips hierover!
Spenen voor een veulen
In het wild gebeurt het spenen van het veulen geleidelijk: de merrie laat het veulen steeds minder zogen. Vaak is de merrie opnieuw drachtig en laat ze zo’n zes tot acht weken voor de geboorte van het nieuwe veulen het vorige niet meer drinken. Paardenfokkers nemen veulens vaak weg van hun moeder als ze vier tot zes maanden zijn. Op vier maanden lijkt volgens recente onderzoeken het maagdarmkanaal nog niet aangepast aan alleen vast voedsel. Speen het veulen daarom niet voor het een half jaar oud is.
Veulen scheiden van de merrie
Een abrupte scheiding is voor het veulen – en ook voor de merrie – vaak een traumatische gebeurtenis, die soms serieuze gedragsproblemen met zich meebrengt bij volwassen paarden op latere leeftijd. De manier waarop het spenen gebeurt is dan ook belangrijk. De minst stressvolle manier is ervoor zorgen dat de merrie en het pasgeboren veulen al geruime tijd samen staan met een paar andere paarden. Haal de moeder dagelijks even weg. Eerst tien minuten, dan twintig, en zo wordt de tijd opgebouwd. Het veulen kan als zijn moeder weg is met de andere paarden optrekken. Als dat goed gaat, is je veulen klaar om volledig op eigen benen te staan. Er zijn middelen op de markt om het spenen rustiger en succesvol te laten verlopen.
Veulens die opgroeien in een kudde
Voor het welzijn van de veulens laat je ze opgroeien in een kudde met paarden van verschillende leeftijden. Op die manier leren ze de paardentaal: de regels van het leven in een kudde, hoe ze hun positie moeten aangeven, hoe ze zich moeten gedragen en hoe te overleven. Zie het als een natuurlijke levensles en training, die het paard (en zijn toekomstige ruiter) alleen maar ten goede komt bij de verdere training.
In de winter zet je jonge paarden het liefst in een loopstal. Vijf à zes jaarlingen of tweejarigen in een box van 60 m² gaat prima. Laat ze er regelmatig even uit, zodat ze kunnen rennen. Beweging is cruciaal: onderzoeken hebben uitgewezen dat een jaarling meer kans heeft op OCD als hij minder beweegt. OCD (Osteochondrose Dissecans) betekent letterlijk het loslaten van stukjes bot of kraakbeen. OCD is een jeugdziekte waar ongeveer 30% van de Europese paardenpopulatie mee kampt. Bij de ernst van de ziekte spelen erfelijkheid, voeding en beweging een rol.
Voeding en gezondheid voor opgroeiende veulen
Een jong paard groeit hard en dat vergt voor hem veel energie. Geef een krachtvoer met een gemiddeld tot hoog eiwitgehalte. Eiwitten van goede kwaliteit zijn de bouwstenen van het lichaam. Vooral essentiële aminozuren zoals l-lysine en methionine zijn belangrijk. Ook zink, koper en mangaan zijn heel belangrijk voor een goede botgroei en ontwikkeling. De verhouding calcium/fosfor is van belang voor gezonde botten en spieren. Die verhouding moet voor jonge paarden circa 1,5:1 zijn. Ten slotte speelt ook magnesium een belangrijke rol. Kies dus voor een opfokvoer en niet voor een willekeurig krachtvoer. Geef als basis – liefst onbeperkt – ruwvoer van goede kwaliteit. Let er ook goed op dat jonge paarden niet te dik worden, dat is zeer nadelig voor de groei. Het is niet erg als je de ribben een beetje ziet! Een goed voeding en gezondheid van een veulen begint al door de juiste voeding te geven aan een drachtige merrie.
Wil je er zeker van zijn dat je veulen de juiste hoeveelheid vitamine en mineralen binnenkrijgt voor een gezonde botgroei en goede ontwikkeling van de ledematen? Dan kun je ervoor kiezen om het rantsoen aan te vullen met een supplement zoals PUUR Osteo. Dit supplement bevat onder andere bouwstenen voor de botten: calcium, vitamine D, mineralen en sporenelementen. Je vindt dit supplement in ons assortiment medicijnen en supplementen voor paarden. Naast supplementen en medicijnen voor paarden en veulens kun je bij ons ook terecht voor paarden voeding, paarden verzorging en medische hulpmiddelen voor paarden.
Ontworming bij veulens
Het is belangrijk om altijd voor een goede ontworming te zorgen. Door een ernstige worminfectie kan je jonge paard een flinke achterstand in zijn ontwikkeling oplopen.
In het voorjaar ontworm je op basis van de resultaten van mestonderzoek. Laat je geen onderzoek doen? Ontworm dan twee tot vier keer per jaar. De precieze hoeveelheid hangt af van de mogelijkheid tot weidegang en het ruimen van de mest uit het weiland.
Veulens kun je ontwormen wanneer ze ongeveer 2 weken oud zijn, een veilig middel hiervoor is een ivermectine ontworming. Het beste is om merrie en veulen regelmatig (om de 8 weken) hiermee te ontwormen, in ieder geval totdat het veulen van de moeder af mag. Voor het juiste advies raadpleeg jouw eigen dierenarts.
Gehoorzaamheidstraining voor veulens
Het is van belang om op jonge leeftijd al te oefenen met je veulen voor de basis van gehoorzaamheid. Dat doe je het beste met een ouder, al bekend paard erbij. Bijvoorbeeld door het laten onderzoeken en accepteren van zeiltjes op de grond, waterplassen, lopen door een pionnen slalom, vliegengordijnen trotseren of een trailer in- en uitwandelen. Het jonge paard ontdekt zo op een veilige manier, wanneer mogelijk naast een ervaren paard, gewone, maar voor hem spannende, objecten. Maar ook toiletteren, met water afspuiten, stilstaan in de trailer en leren vastgebonden staan tijdens het bezoek van de hoefsmid maken deel uit van de opvoeding.
Om je veulen te begeleiden kan je ervoor kiezen om al direct een halstertje om te doen. Dit is een goede stap in het proces om het veulen handtam te maken. Maar in het gebruik van een halstertje schuilt ook gevaar. Het is belangrijk om niet aan het halstertouw te trekken, veulens hebben namelijk de neiging om tegen deze druk in te gaan en laten zich dan al snel vallen. Hierbij kunnen ze zich blesseren. Het dragen van een halster in de wei brengt nog een risico met zich mee. Het veulen kan met zijn been in de halster van zijn moeder terecht komen, of met zijn eigen halster ergens achter blijven haken. Let hier dus goed op bij het begeleiden van het veulen met halster, doe een halster alleen aan als er toezicht op het veulen is.
Bij vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2348 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95