E. cuniculi – ziekte bij konijnen
Wat is E. cuniculi?
E. cuniculi is een ziekte bij het konijn die veroorzaakt wordt door de protozo E. cuniculi. Een protozo is een kleine ziekteverwekker, iets groter dan een bacterie. Met het oog is deze niet zichtbaar. De kiem tast zenuwcellen van de hersenen, het evenwichtsorgaan, het ruggemerg en zenuwcellen van de blaas aan. Deze parasiet kan zich alleen vermeerderen in een gastheer. Buiten het lichaam kan de protozo zich verplaatsen in de vorm van een spore.
Doordat hij in lichaamscellen leeft, is hij onbereikbaar voor antibiotica en daardoor erg moeilijk te behandelen.
Wat zijn de symptomen?
Hoewel de scheve kopstand het meest opvallende is van E. Cuniculi kunnen onderstaande symptomen ook waargenomen worden.
- Veel drinken en plassen (als gevolg van nierfalen)
- Mager worden doordat ze moeite hebben met eten
- Moeite met overeind komen en omvallen
- Soms lopen de konijnen rondjes naar één kant of hebben een scheve kop (draaihals).
- Uitval of (tijdelijke) verlammingen van achterhand
- Spierkrampen en trillingen
- Toevallen, snel bewegende ogen (nystagmus)
Als de ziekte in het oog zit, dan kun je witte puntjes, verdikkingen van het oog of verkleuringen zien. Ga dan direct naar een dierenarts.
Kunnen mensen het ook krijgen?
Om zich te kunnen vermenigvuldigen heeft deze parasiet een gastheer nodig. E. cuniculi is bij konijnen, knaagdieren en andere zoogdieren, waaronder ook de mens, aangetoond. Gezonde mensen zijn echter niet vatbaar voor de ziekte, alleen bij mensen met een minder goede afweer kunnen klachten ontstaan. Bij andere huisdieren dan het konijn worden eigenlijk nooit ziekteverschijnselen waargenomen.
Waar komt het vandaan?
Besmetting gebeurt door orale (via de mond) opname en door inademing van de sporen. De parasiet kan vanuit het maag-darmstelsel van het konijn in de bloedbaan terechtkomen. Daar nestelt deze protozo zich in witte bloedcellen en laat zich dan naar de nieren, hersenen en het ruggenmerg transporteren.
De meeste konijnen die geïnfecteerd zijn met E. cuniculi zijn drager zonder ziek te worden. Komt een geïnfecteerd konijn echter in een stressvolle situatie of heeft het een andere kwaal, dan kan de weerstand tegen E. cuniculi plotseling onvoldoende worden en kan de parasiet zich vermeerderen en schade toebrengen.
Wat kan je er aan doen?
De meest effectieve behandeling van E. cuniculi is het geven van de werkzame stof Fenbendazol gedurende minimaal 4 weken. Fenbendazol onderdrukt de vermeerdering van de parasiet waardoor de ziekteverschijnselen afnemen. Het dood de parasiet niet, maar zorgt ervoor dat deze weer in het ruststadium gaat. De parasiet blijft dus aanwezig en kan in de toekomst weer opspelen. Naast de Fenbendazol geven we afhankelijk van de klacht soms ook ontstekingsremmers en antibiotica.
Verder is het belangrijk het konijn warm te houden en bij problemen met opnemen van voeding met een speciaal voedingssupplement bij te voeren zoals Critical Care. Omdat het besmettelijk is, raden we aan om hokgenoten ook met Fenbendazol te behandelen. In gunstige gevallen kan volledige genezing optreden, maar dat gebeurt niet altijd. Gedurende de behandeling moet in ieder geval vooruitgang zichtbaar zijn. Indien dit niet gebeurt en je huisdier heeft zichtbaar ongemak, is inslapen soms helaas de beste keuze.
Verspreiding tegen gaan
Verspreiding kan gaan via de sporen die de parasiet afzet in de urine. Ook kan een infectie van een drachtig konijn worden doorgegeven aan de jongeren in de baarmoeder.Hygiëne is hierbij erg belangrijk. Houdt de hokken altijd goed schoon en doe op tijd desinfecteren. Denk hierbij ook aan de drink- en voederbakjes. Doe buiten geplukte groenten altijd goed wassen.De parasiet is in principe niet overdraagbaar van dier op mens. De kans dat dit gebeurd is erg klein. Er zijn slechts enkele gevallen bekend bij mensen die een lage weerstand hadden. Ook is de kans erg klein dat een konijn een andere diersoort besmet.
Helaas is er nog altijd geen vaccin voor de E. Cuniculi.
Verwante artikelen:
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2361 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95