Diarree bij je hond: oorzaken en oplossingen

Diarree bij je hond is natuurlijk erg vervelend. Naast dat je hond zich niet fit voelt, kan het zijn dat je hond zijn ontlasting niet op kan houden tot tijdens de vaste wandeling. Diarree is in de meeste gevallen een natuurlijke reactie van het lichaam om iets te verwijderen wat niet in het lichaam thuishoort. Denk aan een virus of bedorven voedsel. Hieronder lees je wat nog meer oorzaken van diarree bij een hond kunnen zijn, hoe je uitdroging kunt voorkomen en wat je zelf kunt doen bij diarree.

Wat zijn de oorzaken van diarree?

De voornaamste oorzaak van diarree bij honden is het veranderen van voer. Waar mensen juist gewend zijn om gevarieerd te eten, past het darmstelsel van je hond zich aan aan het voer dat hij gewend is te eten. Wanneer je het hondenvoer van je hond wilt veranderen, is het verstandig om dit heel geleidelijk te doen.

Acute diarree hond

Naast een verandering in voer, zijn er nog een aantal andere oorzaken die acute diarree kunnen veroorzaken. We spreken van acute diarree als de diarree minder dan drie weken lang aanhoudt. De bekendste oorzaken van acute diarree zijn:

  • Verandering van voer
  • Bedorven voedsel
  • Overgevoeligheid voor bepaalde voeding
  • Vervuild drinkwater
  • Parasieten
  • Virusinfecties
  • Bacteriële infecties

In de meeste gevallen gaat acute diarree vanzelf over en is een bezoek aan de dierenarts niet nodig. Je kunt je hond een handje helpen door hem vaker uit te laten, voldoende te laten drinken en hem licht verteerbaar voer te geven. Ook is het goed om dit voer over meerdere keren per dag in kleine porties te verdelen.

Is de ontlasting van je hond dun en papperig, met mogelijk wat bloed? En gaat je hond vaak in de poephouding zitten en/of wordt er veel geperst? Dan is er mogelijk sprake van dikke darm diarree. Deze vorm van diarree heeft veelal andere oorzaken en is vaak langduriger van aard.

Is er naast diarree ook sprake van koorts (boven de 39,5 ºC)? Of zie je bloed bij de ontlasting en/of worden de klachten na een aantal dagen (5 tot 7) niet minder? Dan is het verstandig om langs je dierenarts te gaan.

Chronische diarree hond

Wanneer de klachten niet verdwijnen is er sprake van chronische diarree. In dat geval is het van belang om de onderliggende oorzaak van de diarree bij je hond te achterhalen.

Door middel van een uitgebreid lichamelijk onderzoek probeert je dierenarts een beeld te krijgen van de mogelijke oorzaak. In de meeste gevallen is er aanvullend onderzoek nodig om de oorzaak van de diarree te ontdekken. Dit kan door middel van de volgende onderzoeken:

  • Ontlastingsonderzoek
  • Bloedonderzoek
  • Onderzoek naar voedselovergevoeligheid
  • Endoscopie (inwendig onderzoek van de maag en darmen)
  • Echo

Hoe kun je uitdroging voorkomen?

Wanneer je hond hevige diarree heeft, kan hij na een tijdje uitdrogen. Zeker wanneer hij niet meer (goed) eet of drinkt, braakt en/of er sprake is van koorts. In dit geval is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts.

Uitdroging kun je aan de volgende verschijnselen herkennen:

  • Sloomheid
  • Niet willen eten
  • Plakkerige slijmvliezen (aan de binnenzijde van de wang)
  • Het niet of langzaam verdwijnen van een huidplooi
  • Je hond voelt kouder aan dan normaal
  • De hartslag is hoger dan normaal

Om uitdroging te voorkomen is het van belang dat je hond regelmatig kleine hoeveelheden drinkt (en het liefst ook eet).

Hoe kun je diarree bij je hond behandelen?

Naast ervoor te zorgen dat je hond voldoende blijft eten en drinken, kun je de darmen van je hond een handje helpen. Het product Enterogelan is bijvoorbeeld een goede ondersteuning bij dunne ontlasting. Omdat dit een smakelijke pasta is, is het voor je hond gemakkelijk in te nemen. Ook Finidiar, Diarsanyl plus en Diarstop zijn geschikte producten bij diarree.

Een probiotisch product zoals Pro-Kolin is zowel ter behandeling van diarree als preventief te gebruiken bij je hond.

Protexin-pro-kolin-hond

Protexin Pro-Kolin - Hond23,95

In mijn mandje
In mijn mandje

Bij chronische diarree is er een andere behandeling nodig.
Zie hiervoor het artikel ‘Chronische diarree bij je hond’.

Ontwormen bij diarree

Aangezien diarree ook door parasieten kan ontstaan, is het verstandig om je hond meteen te ontwormen indien je dat niet onlangs nog hebt gedaan. Dit kun je het beste doen met een breedspectrum ontwormingsmiddel zoals Milpro of Milbemax.

virbac-Milpro-hond-klein-groot-ontworming

Milpro Hond19,95

In mijn mandje
In mijn mandje
Milbemax-grote-hond-Milbemax-Kleine-hond-ontworming

Milbemax Hond4,95

In mijn mandje
In mijn mandje

Om voortaan te voorkomen dat parasieten in de maag en darmen gaan zitten, waardoor deze organen hun werk niet meer kunnen doen en er diarree ontstaat, is het aan te raden om te ontwormen op maat.

Tot slot

Houd bij diarree je hond goed in de gaten en blijf kleine porties voer en water aanbieden. Wanneer de diarree meerdere dagen aanhoudt, je hond meer dan 39,5 ºC koorts heeft, óf je een van bovenstaande uitdrogingsverschijnselen herkent, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Bij verdere vragen, over bijvoorbeeld een van de genoemde producten, neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Verwante artikelen

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2329 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.