Diabetes bij de hond

Bij diabetes oftewel suikerziekte maakt je hond te weinig insuline aan. Insuline zorgt voor de opname van glucose (suiker) in de lichaamscellen. Heeft je hond diabetes dan komt de glucose niet in de cellen, terwijl de hond dat wel nodig heeft als brandstof. Met als gevolg dat de hoeveelheid glucose in het bloed juist te hoog wordt. Het teveel aan glucose komt via de nieren in de urine terecht en wordt uitgeplast. Je hond zal meer gaan drinken en plassen omdat glucose in het bloed vocht onttrekt aan de cellen. Overgewicht en bepaalde medicatie (zoals prednison) kunnen diabetes veroorzaken.

Symptomen van diabetes bij de hond

  • veel drinken;
  • meer en vaker plassen;
  • meer eetlust;
  • gewichtsverlies (ondanks goed eten);
  • slechte vachtconditie;
  • snel moe;
  • staar (troebele ooglens) aan beide ogen.

Behandeling van diabetes bij de hond

Net als bij mensen met suikerziekte betekent dit ook voor honden dat er insuline injecties gegeven moeten worden. Op basis van bloedonderzoek kan er worden bepaald hoeveel insuline je hond nodig heeft. De baasjes van de hond met suikerziekte zullen moeten leren hoe ze bloed moeten prikken zodat de hond dagelijk altijd de juiste hoeveelheid insulte toegedient krijgt.

Naast het toedienen van insuline is het dieet van de hond ook erg belangrijk. Door eten wordt de hoeveelheid suiker in het bloed verhoogd, het is daarom zaak om speciaal dieetvoer te zoeken dat ontwikkeld is voor honden met Diabetes. De onderstaande producten zijn speciaal voor honden met diabetes ontwikkeld. Let erop dat er bij een eventuele wisseling van voer (ook tussen verschillende dieetvoeders) mogelijk ook de hoeveelheid insuline opnieuw bepaald moet worden.

trovet-hond-wrd-weight-diabetic

TROVET - WRD - Weight & Diabetic - Hond20,25

In mijn mandje
In mijn mandje
Brit Veterinary Diet Diabetes Hond

Brit Veterinary Diet - Diabetes - Hond15,95

In mijn mandje
In mijn mandje
calibra-dog-veterinary-diets-diabetes-and-obesity-12-kg

Calibra Dog Veterinary Diets - Diabetes & Obesitas73,25

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Reguliere beweging is ook erg belangrijk. Probeer jouw hond zoveel mogelijk in hetzelfde ritme en dezelfde hoeveelheid beweging te geven. Zo wordt er voorkomen dat de hond een gevaarlijk laag suikergehalte krijgt. Ga je wel meer bewegen? Houdt hier dan rekening mee met de suikerregulering.

Relevante items

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2361 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.