Demente kat: alles wat je moet en wilt weten over dementie bij de kat
Net als mensen, kunnen katten dement worden naarmate ze ouder worden. Een demente kat gedraagt zich anders dan anders, slaapt meer of is ‘s nachts juist heel actief inclusief veelvuldig gemiauw. Twijfel je of je kat last heeft van dementie? Raadpleeg dan altijd je dierenarts. In dit artikel vertellen we je alvast meer over dementie bij de kat.
Waaraan herken je een demente kat?
Een kat die symptomen van dementie vertoont moet zo snel mogelijk gecontroleerd worden door de dierenarts. Naast dat dementie beter te behandelen is als het op tijd wordt ontdekt, gaat het vaak ook samen met andere gezondheidsproblemen.
Je kunt een demente kat herkennen aan (een of meerdere van) de volgende symptomen:
- Verstoord dag-/nachtritme
- Nachtelijk miauwen/schreeuwen (soms ook overdag)
- Opeens niet meer zindelijk zijn
- Problemen met het herkennen van de ruimte (desoriëntatie)
- Sociale problemen met andere katten
- Begroet familieleden niet meer enthousiast
- Verandering in het karakter (bijv. agressiever)
- Depressie
Hoe wordt de diagnose dementie bij de kat gesteld?
Omdat de verschillende symptomen ook op andere medische oorzaken kunnen wijzen, is het belangrijk dat dit eerst wordt uitgesloten. Een kat die blind of doof wordt, kan namelijk óók ander gedrag gaan vertonen en gedesoriënteerd raken.
Wanneer er na lichamelijk en aanvullend onderzoek (bijvoorbeeld bloed en urine) geen afwijkingen gevonden worden, is een hersenverandering ten gevolge van ouderdom het meest waarschijnlijk.
Hoe kan een demente kat worden behandeld?
Dementie is helaas niet te genezen en de ziekte zal in de loop van de tijd erger worden. Wel kun je het proces afremmen, indien je op tijd start met behandelen. Dit kan op verschillende manieren:
- Voedingssupplementen - Met behulp van supplementen met antioxidanten en omega-3-vetzuren kunnen de hersenen gevoed worden en kan het proces van veroudering worden vertraagd.
- Voer - Er bestaat nog geen speciaal voer voor de demente kat, maar ‘j/d Hill’s Prescription Diet’ kan hier wel bij helpen. Dit voer, speciaal voor dieren met artrose, heeft een hoog vetzuurgehalte dat bijdraagt aan gezonde hersenen.
- Training - Je kunt de hersenen van je kat trainen door je maatje overdag actief te houden en ‘s nachts te laten slapen. Hierdoor begrijpt hij beter het verschil tussen dag en nacht. Bied ook voldoende structuur en regelmaat, verander de leefomgeving zo min mogelijk en vermijd stress.
- Medicijnen - Er bestaan medicijnen die kunnen helpen bij dementie. Echter is alleen het gebruik van medicijnen nooit voldoende. Je dierenarts kan hier meer over vertellen.
Ook CBD-olie kan een uitkomst bieden bij de demente kat. De cannabinoïden in CBD hebben een positief effect op het systeem in het lichaam dat te maken heeft met eetlust, slaap, lichaamstemperatuur, pijn, ontsteking, geheugen, leren, en stemming. De olie draagt bij aan het welzijn van je kat door ondersteuning van het immuunsysteem. Daarnaast ondersteunt het evenwichtig gedrag en de algehele vitaliteit. Bekijk voor meer informatie en onze producten de pagina 'CBD-olie kat'.
Naast bovenstaande tips is het belangrijk dat je je kat steunt en waar mogelijk helpt. Zorg voor een rustige omgeving en bied structuur. Speel af en toe spelletjes die niet te veel inspanning eisen maar wel de hersenen stimuleren. Zorg voor een kattenbak met een lage instap en verwijder de deksel zodat je maatje er makkelijk in en uit kan stappen. Zorg ook voor een warme slaapplek die makkelijk toegankelijk is voor oudere katten.
Heb je nog vragen over de demente kat of over onze producten voor dementerende katten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.
Verwante artikelen:
Kattenogen, goede maar gevoelige kijkers
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2329 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95