De levenscyclus van een vlo
Vlooien zijn kleine bloed zuigende parasieten die voor veel overlast kunnen zorgen. Ze kunnen lintwormen overbrengen op je hond of kat. Wormen en vlooien zijn grote vrienden van elkaar! De vlo is een tussengastheer van de worm. Als je huisdier vlooien heeft is daarom verstandig om niet alleen de vlooien te bestrijden, maar ook ontwormen met een daarvoor geschikt middel. In dit artikel lees je meer over de levenscyclus van de vlo, wil je meer weten over het bestrijden of voorkomen van vlooien? Lees dan hier over vlooien bij honden of katten.
Er komen bij onze huisdieren 2 soorten vlooien voor:
- de hondenvlo (Ctenocefalides Canis);
- de kattenvlo (Ctenocefalides Felis).
Ondanks de namen van de vlooien komt de kattenvlo ook bij de hond het meeste voor. De kattenvlo kan ook voorkomen bij dieren zoals cavia's en konijnen.
De levenscyclus van de vlo
Vlooien vermeerderen zichzelf voornamelijk binnenshuis. Op je hond of kat zie je alleen de volwassen vlooien. Een vrouwtjes vlo kan pas eitjes leggen nadat ze bloed heeft gezogen. In de vacht van je huisdier legt ze dan enige tientallen eitjes. De eitjes vallen uit de vacht en ontwikkelen zich in 2 tot 4 dagen tot larven. Deze larven zijn zo dun als een haar en een paar millimeter lang. De kans dat je larven ziet kruipen is dus niet zo groot. De larven verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van volwassen vlooien. Na 2 tot 3 weken verpoppen de larven zich. De poppen komen na 6 weken tot wel een jaar uit en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen, zoals bij thuiskomst na een periode van vakantie, komen uit die poppen volgroeide vlooien.
Producten die goed zijn voor het bestrijden van vlooien zijn bijvoorbeeld: Seresto, Advantix, Pulvex en Scalibor halsbanden
Wist je dat?
- Vlooien zich het liefst nestelen op warme, beschutte plekjes tussen het haar van je hond of kat?
- De jeuk van vlooien wordt veroorzaakt door het speeksel dat de vlo bij het bijten achterlaat?
- Je een vlooienbeet kan herkennen aan rode, vurige plekjes op de huid van je hond?
- Je hond of kat een vlooienallergie kan hebben?
Verwante artikelen
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2348 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95