De anaalklieren van de hond
Dat je hond last heeft van anaalklieren is een vaak voorkomende kwaal om een bezoek bij je dierenarts te brengen. De anaalklieren bevinden zich als twee kleine zakjes 1-2 cm van de anus vandaan. In deze zakjes zit een sterk geurende vloeistof (anaalklier-secretum). De hond gebruikt dit om zijn territorium af te bakenen en om te communiceren met andere viervoeters. Met de ontlasting worden de anaalklieren vaak geleegd, maar ook opwinding kan ervoor zorgen dat de klieren geleegd worden. Deze anaalklieren kunnen verstopt of ontstoken raken. Wat kun je doen wanneer je hond verstopte anaalklieren heeft? En wat te doen als de anaalklieren ontstoken zijn? Kun je dit voorkomen?
Symptomen
Wanneer je hond last heeft van de anaalklieren, dan zie je vaak het volgende:
- Jeuk rond de anus. Je hond schuurt of bijt richting zijn anus. Je ziet dan vaak het typische ‘sleetje rijden’.
- Typische visgeur die rond je hond hangt.
Ontstoken anaalklieren
Door verschillende redenen kan het zijn dat de anaalklieren niet of niet goed geleegd kunnen worden. De anaalklier kunnen dan verstopt en zelfs ontstoken raken. Mogelijke oorzaken van ontstoken anaalklieren bij de hond zijn:
- Het meest voorkomende dat er problemen met de anaalklieren ontstaan zijn: darmproblemen, denk hierbij aan diarree. Hierdoor komt er te weinig druk op de anaalklieren te staan en worden deze niet of niet voldoende geleegd. Denk eraan je hond ook altijd goed te ontwormen.
- Niet de juiste spanning van de sluitspier.
- Teveel aanmaak of niet de juiste samenstelling van anaalkliervocht.
Wanneer je hond een ontsteking aan de anaalklier heeft dan zal er vaak een bult onder de anus ontstaan. Deze kan zelfs opengaan!
Behandeling ontstoken anaalklier bij honden
Wanneer je hond last heeft van verstopte of ontstoken anaalklieren dan is het zaak om naar de dierenarts te gaan. Je dierenarts zal in eerste instantie de anaalklieren uitknijpen. Vaak worden de anaalklieren nog leeggespoeld en zal de dierenarts antibiotica aanbrengen.
Het kan ook zo zijn dat je hond last heeft van chronische of acute ontstoken anaalklieren. Bij een acute ontsteking ziet het vaak rood rond de anus en er zal een bult ontstaan. Wanneer je hond last heeft van een chronische ontsteking, dan blijft het probleem terugkeren en zal je met regelmaat de dierenarts moeten bezoeken.
Hoe voorkom je een ontstoken anaalklier bij honden?
Een ontsteking van de anaalklier is niet altijd te voorkomen of te verklaren. Om de kans zoveel mogelijk te beperken is kwalitatief, vezelrijk voer belangrijk. Daarnaast kun je probiotica geven om de spijsvertering te bevorderen. Ten slotte kun je je maatje supplementen geven die het natuurlijk legen van de anaaklieren bevorderen.
Tot slot
De ene hond is gevoeliger voor ontstoken of verstopte anaalklieren dan de andere. Belangrijk is om je hond de juiste vezelrijke voeding te geven. Ter ondersteuning kun je je hond ook probiotica geven voor een goede balans van het spijsverteringsstelsel. Wanneer je hond last heeft van de anaalklieren ga dan altijd naar een dierenarts.
Verwante artikelen
Heeft je hond diarree? Dit kun je je hond beter niet geven...
Probiotica voor honden en katten
Ontworming van volwassen honden en katten
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2348 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95