Chocoladevergiftiging bij de hond: het gevaar dat chocolade heet
Voor de meeste mensen is chocolade een echte lekkernij. Bijna elk huishouden heeft dan ook regelmatig chocolade in huis. Met name rondom de feestdagen wordt er extra chocolade gegeten. Denk aan paaseitjes, chocoladeletters en chocolade kerstkransjes. Maar hoe lekker chocola ook is, het heeft een groot nadeel: het is giftig voor honden (en katten). Let dus goed op chocoladevergiftiging.
Waarom is chocolade giftig voor honden?
Chocolade bevat de stof theobromine, wat in een hondenlichaam langzamer wordt afgebroken dan in een mensenlichaam. Hierdoor is chocola wel schadelijk voor honden, maar niet voor mensen. Deze giftige stof kan zich namelijk opstapelen in het lichaam. Dus ook wanneer een hond regelmatig kleine stukjes chocola binnenkrijgt, kan dit leiden tot een chocoladevergiftiging.
Hoe donkerder de chocola, hoe gevaarlijker het is voor je hond. Ook cacaopoeder of cacaobonen bevatten erg veel theobromine. Berg dit soort producten daarom hoog op in de keukenkastjes.
Wat zijn de symptomen van een chocoladevergiftiging bij de hond?
Wanneer een hond chocola heeft gegeten, kunnen na 1 tot 4 uur ziekteverschijnselen ontstaan. In sommige situaties zijn deze pas na 6 tot 12 uur waarneembaar. Heb je dus gezien of ontdekt dat je hond chocola heeft gegeten? Wacht dan niet af, maar neem altijd direct contact op met je dierenarts.
Wanneer je hond ‘stiekem’ chocola heeft gegeten en jij hier dus niet bij was, kun je een chocoladevergiftiging herkennen aan de volgende symptomen:
- Rusteloosheid
- Rillingen
- Hijgen
- Braken
- Diarree
- Veel plassen
Als je hond niet op tijd wordt behandeld kunnen er zelfs epileptische aanvallen, hartritmestoornissen en coma optreden. Ook kan de giftige stof het spijsverteringskanaal gaan irriteren, wat kan leiden tot ernstige bloedingen. Wanneer dit alles te lang aanhoudt kunnen honden uiteindelijk overlijden aan een chocoladevergiftiging.
Hoe kun je een chocoladevergiftiging bij de hond behandelen?
Heeft je hond chocola gegeten? Neem dan direct contact op met je dierenarts. Hij of zij kan een inschatting maken van de ernst van de situatie en kan je vertellen wat je moet doen.
Wanneer je hond (te) veel chocolade heeft gegeten kan er het volgende worden gedaan:
- Als de inname van chocola minder dan 4-6 uur geleden is, kan de dierenarts je hond laten braken.
- Wanneer braken niet of onvoldoende lukt, kan de maag worden gespoeld.
- Na het spoelen van de maag wordt actieve kool toegediend om de heropname van theobromine uit de darm te verminderen.
- Omdat theobromine via de urine wordt uitgescheiden en via de blaaswand weer heropgenomen wordt, kan een urinekatheter worden aangelegd.
- Een hond met ernstige vergiftigingsverschijnselen moet worden opgenomen en krijgt een infuus en waar nodig extra zuurstof.
Wanneer je er op tijd bij bent, is de prognose meestal gunstig. Met name bij grote innames van (donkere) chocolade kan een levensbedreigende situatie ontstaan. In dat geval is opname en intensieve zorg nodig. Op deze manier kunnen veel honden bij een chocoladevergiftiging alsnog worden gered, maar het blijft een ernstige vergiftiging met het risico op overlijden. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op.
Verwante artikelen:
Het gevaar van eikels, kastanjes en dennenappels
Gourmetten: denk ook aan je maatje
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2348 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95