Bloedoor hond: een dik oor met een bloeduitstorting
Een bloedoor klinkt ‘enger’ dan het is. In de meeste gevallen kun je met het blote oog het bloed niet eens zien. Een bloedoor bij de hond ontstaat doordat er een bloedvaatje in het oor knapt. Hierdoor loopt het oor vol met bloed, waardoor het oor dik wordt. Deze bloeduitstorting wordt een bloedoor genoemd.
Oorzaken bloedoor hond
Een bloedoor (othematoom) ontstaat vaak van het ene op het andere moment. Een oor bestaat voornamelijk uit kraakbeen. Tussen dat kraakbeen lopen bloedvaatjes. Wanneer een van die bloedvaatjes knapt, loopt het oor vol met bloed. Hier kunnen verschillende oorzaak voor zijn, waarvan onder andere:
- Krabben aan de oren
- Veel schudden met het hoofd
- Een oorontsteking
- Vechten of ander trauma
- Vergrote kwetsbaarheid van bloedvaten (bijvoorbeeld bij de ziekte van Cushing)
Symptomen bloedoor hond
Een bloedoor is in de meeste gevallen gemakkelijk te herkennen aan onderstaande symptomen:
- Een dikke oorschelp
- Een hangend oor
- Een warm oor
- Het scheef houden van de kop
- Krabben aan de oren en schudden met de kop
- De verdikking kan worden ingedrukt
Behandeling bloedoor bij honden
Van nature zal het hondenlichaam een bloedoor zelf oplossen, maar het is niet verstandig om dit af te wachten. Het herstel duurt namelijk lang en er kan een ‘bloemkooloor’ ontstaan. Bij een bloemkooloor wordt het bindweefsel (gedurende de genezing) samengetrokken, waardoor de gehoorgang wordt vernauwd. Hierdoor ontstaat er een grote kans op (toekomstige) oorontsteking.
Het is daarom verstandig om bij een bloedoor naar je dierenarts te gaan. Dit heeft echter geen spoed, aangezien het oor waarschijnlijk nog verder volloopt met bloed vanaf het moment dat je het bloedoor hebt ontdekt. Door een afspraak te maken, kan je dierenarts op dat moment het bloedoor aanprikken en leegzuigen met behulp van een naald. In sommige gevallen kiest de dierenarts ervoor om een bloedoor operatief te behandelen.
Bij een operatieve ingreep zal antibiotica worden gegeven. Zonder ingreep zijn pijnstillers voldoende. Vaak worden er corticosteroïden voorgeschreven of worden er corticosteroïden in het leeggehaalde oor geïnjecteerd. Corticosteroïden hebben een pijnstillende, ontstekingsremmende en koortsverlagende werking, maar hebben wel (kleine) risico’s op bijwerkingen en een risico op de ontwikkeling van een abces in de oorschelp.
Homeopathische behandeling bloedoor hond
Als er geen dwingende reden is om te opereren en je hond niet veel pijn heeft, is het ook mogelijk om homeopathische zalf te gebruiken voor het bloedoor van je hond. Het behandelen van het bloedoor met Arnica, Hamamelis en Calendula is veilig en geeft vaak goede resultaten. Hiervoor is echter wel wat geduld vereist, omdat het resultaat ongeveer 8 weken op zich laat wachten. Behandeling met homeopathie is dus niet sneller, maar wel beter. Of deze behandeling voor jouw hond geschikt is, dien je te overleggen met je dierenarts.
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2348 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95