Bloeding bij je hond
Iedere hond kan een wond(je) oplopen en daarvoor hoef je niet altijd voor naar een dierenarts. Ze genezen vaak vanzelf, maar toch is het altijd belangrijk om goed op de wond te letten. Ook kleine wondjes eisen de benodigde aandacht. Let er bij een wond op dat je huisdier pijn heeft en bang kan zijn, bij aanraking kan jouw maatje gaan krabben of bijten. Daarom is het van belang wonden te herkennen en deze op een goede manier te behandelen.
Wanneer raadpleeg je een dierenarts?
Allereerst is het goed om te weten wanneer je je maatje zelf kunt helpen en wanneer de hulp van een dierenarts ingeroepen moet worden. Neem contact op met de dierenarts in de volgende gevallen:
- Wond bij de ogen.
- Wond waarbij onderliggend weefsel schade opgelopen kan hebben.
- Wond met een infectie.
- Gapende wond.
- Wanneer de hond door elkaar is geschud bij een gevecht.
- Bij steekwonden.
- Bij bijtwonden die de huid doorbroken hebben.
Kan je niet direct bij de dierenarts terecht? Lees dan hoe je zelf een verband aanbrengt. In sommige gevallen moeten ook kleine wonden gehecht of behandeld worden. Twijfel je, neem dan altijd contact op met de dierenarts. De dierenarts kan aangeven of het noodzakelijk is om langs te komen.
Behandeling kleine wondjes bij je hond
Kleine, oppervlakkige wondjes kun je vaak zelf behandelen. Begin met het ontsmetten en reinigen van de hond om zo infectie en vervuiling te voorkomen. Ontsmetten kan gedaan worden met een zoutoplossing, kook water en voeg per liter één eetlepel zout toe. Zodra de zoutoplossing lauw is kan deze gebruikt worden om de wond schoon te spoelen. Heb je dit niet voorhanden? Gebruik dan schoon water.
Het verdere herstel van de wond kan geholpen worden door een zachte desinfecterende zalf zoals Vetramil. Maar je moet er altijd goed op letten dat je hond niet aan de wond gaat likken en de wond daardoor verergerd. Er zijn speciale shirts om (operatie)wonden te beschermen, bijvoorbeeld die van Thundershirt. En let op: een klein wondje kan wel diep zijn! En soms zie je geen bloed, maar wel peesjes. Dat soort wonden kunnen het best gehecht worden. Vraag gerust advies bij een dierenarts.
Bij honden gebeurd het nog wel eens dat ze in iets scherps trappen. Dat kan de poot verwonden aan de voetzooltjes. Vaak is dit niet ernstig, maar wel vervelend. Bovendien kan het snel geïnfecteerd raken. Het is zaak om de poot goed schoon te houden en te reinigen met bijvoorbeeld Betadine. De wond geneest het snelst wanneer deze aan de open lucht wordt blootgesteld.
De oren van een hond hebben vlak aan de rand een ader lopen. Wanneer de hond zijn oor verwond gaat dit vaak heftig bloeden. Dit bloeden is moeilijk te stoppen en een hoofdverband aanleggen bij een hond is lastig. Ga bij een verwonding aan het oor dan ook altijd naar een dierenarts.
Wat moet je doen als je hond een bijtwond heeft?
Een bijtwond hoeft niet heel erg te zijn, maar kan wel diep zijn of open staan. Door de bacteriën uit de bek van de andere hond kan het makkelijk gaan infecteren. Ga met een bijtwond altijd naar de dierenarts, er kan dan gekeken worden of er gehecht moet worden. Soms wordt antibiotica voorgeschreven om infecties te voorkomen.
Hoe herken je een inwendige bloeding bij je hond?
Een inwendige bloeding is vaak slecht te zien. Je huisdier kan dit oplopen door bijvoorbeeld een aanrijding met een auto of na een val. Een inwendige bloeding herken je vaak aan een shock. Een shock is te herkennen aan onrustig gedrag, het bewustzijn verliezen en een zwakke, maar snelle pols. Bij twijfel ga je direct naar een dierenarts.
Hoe stop je het bloeden bij een hond?
Een slagaderlijke bloeding is te herkennen aan de heldere kleur van het bloed en spuit pulserend uit de wond. Ga direct naar een dierenarts en probeer het bloeden te stelpen door druk op de wond uit te oefenen met een schone doek.
Tot slot
Ga bij twijfel altijd naar een dierenarts. Hoe klein de wond ook is, ga hier altijd serieus mee om en probeer ieder wondje altijd zo goed mogelijk schoon te houden. Het is handig om een EHBO trommel speciaal voor je huisdier te hebben met daarin minimaal desinfectans, wondzalf, een thermometer, een schaar en verbandmateriaal.
Verwante artikelen:
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2361 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95