Blaasgruis bij de kat
Katten hebben vaak te maken met urinewegproblemen. Het zijn niet zulke waterdrinkers. Wanneer je deze problemen op tijd signaleert, is het meestal met de juiste behandeling goed onder controle te krijgen. Hoe kun je urinewegproblemen op tijd herkennen? Wat zijn blaasgruis- en stenen? En wat is er aan te doen?
Wat is blaasgruis?
Bij blaasgruis zie je kleine kristallen in de urine. Blaasstenen zijn grote kristallen. Vaak is de oorzaak hiervan een blaasontsteking, waardoor er een opeenhoping van mineralen in de blaas ontstaat. Deze mineralen gaan kristalliseren en klonteren samen. Dit veroorzaakt irritatie en blokkades in het urinewegsysteem. Vooral katten zijn gevoelig. Het kan zelfs zo erg zijn dat je kat niet meer kan plassen. Met name bij katers, die een smallere en langere urineleider hebben dan poezen, kan het tot verstopping leiden.
De oorzaak van het ontstaan van blaastenen en blaasgruis zijn heel verschillend. Voeding en de ras van het dier kunnen hiermee te maken. De meest voorkomende blaasstenen zijn struviet en calciumoxalaat.
Hoe merk je dat een kat blaasgruis heeft?
Wanneer je kat blaasgruis heeft komen de volgende symptomen voor:
- Niet of kleine beetjes plassen
- Bloed in de urine
- Vaak plassen en persen
- Naast de kattenbak plassen
- Katers likken veel aan de penis en zijn vaak lusteloos
Wanneer je kat niet meer kan plassen, ga dan onmiddellijk naar een dierenarts! Wanneer je vermoed dat je kat blaasproblemen heeft, kan je ook proberen wat urine op te vangen. Met microscopisch onderzoek kan blaasgruis worden vastgesteld. Soms wordt er een echo gemaakt van de blaas, om te zien hoeveel en hoe groot de kristallen zijn. Mocht er sprake zijn van blaasstenen dan kunnen deze met röntgen of echografie in beeld worden gebracht.
Wat doet een dierenarts bij blaasgruis?
Blaasstenen worden vaak chirurgisch verwijderd. De kat zal hiervan binnen een week hersteld zijn. Ook is een speciaal dieet mogelijk. Struvietstenen- en gruis zijn oplosbaar met een verzurend dieet arm aan magnesium, ammonium en fosfaat. Denk hierbij aan de producten van Sanimed, Specific of Trovet.
Helaas zijn calciumoxalaat gruis- en stenen niet met een dieet op te lossen en moeten deze chirurgisch worden verwijderd. Wel kan een speciale voeding gegeven worden ter voorkoming van het ontwikkelen van dit type gruis. De producten van Sanimed, Specific en Trovet hiervoor geschikt.
Als onderdeel van de behandeling krijgen dieren met blaasgruis – en stenen vaak pijnstilling voorgeschreven door de dierenarts. Als de blaasgruis- en stenen een bacteriële oorzaak hebben, zal er antibiotica voorgeschreven worden.
Wat kan ik zelf doen bij blaasgruis bij mijn kat?
Probeer je kat te stimuleren om te drinken. Sommige vinden stromend water heerlijk. Er bestaan ook speciale waterfontijntjes. Zet het drinkbakje ook niet te dicht bij de kattenbak, niet iedere kat vindt dat prettig. Blaasgruis – en stenen zijn erg pijnlijk voor je huisdier. Wanneer je kat niet meer kan plassen ga dan onmiddellijk naar een dierenarts. Heb je het vermoeden dat je kat urinewegproblemen heeft, twijfel niet en ga dan ook naar een dierenarts. Want wanneer je er vroegtijdig bij bent, kun je erger voorkomen.
Relevante items
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2361 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95