Biks voor je konijn

Konijnen hebben gevoelige darmen, daarom is het belangrijk de juiste combinatie aan voer voor je konijn samen te stellen. Een goed dieet voor je konijn bestaat uit ruwvoer (hooi), droogvoer (biks, gemengd konijnenvoer) en groenten, met in beperkte mate wat snacks.  Maar wat is nu goede biks? En wat is het verschil met gemengd voer? Waar moet je opletten wanneer je biks voor je konijn koopt? En hoeveel moet je geven?

Is biks goed voor konijnen?

Biks zijn de bruine staafjes, ieder staafje bevat steeds dezelfde ingrediënten. Biks is te koop in veel verschillende merken (Surpreme, ). In biks zitten alle voedingsstoffen die konijnen nodig hebben met daarbij de benodigde vezels (Compleet voer).

supreme-science-selective-rabbit-adult

Supreme Science Selective - Rabbit Adult11,75

In mijn mandje
In mijn mandje
supreme-selective-rabbit-mature-4-konijnen-voer

Supreme Science Selective - Rabbit FOUR+11,65

In mijn mandje
In mijn mandje

 

Gemengd voer ziet er gezelliger uit. Vaak zie je vele kleuren en kun je ook de ingrediënten herkennen. Nadeel is dat je konijn selectief kan eten en daardoor niet alle benodigde voedingsstoffen nodig heeft. Konijnen houden van lekker eten en zullen van het gemengd voer niet alles opeten. Hierdoor krijgen ze niet alle benodigde voedingsstoffen en vezels binnen, waardoor ze last van de darmen krijgen. Voorkeur gaat dus uit naar het geven van biks.

Ingrediënten van de juiste biks

Een juiste biks voor je konijn bevat alle benodigde vitaminen, mineralen en vezels. De vezels en de hardheid van de brok zijn nodig om de tanden te slijten en de darmfunctie optimaal te houden. Er zijn vele verschillende merken te koop. Het is belangrijk om op onderstaande punten te letten:

  • Eiwitgehalte tussen de 12-145%. Voor jonge konijnen mag het eiwitgehalte wat hoger zijn voor de groei en ontwikkeling. Ook voor de oudere konijnen is een hoger eiwitgehalte geen probleem. Zij zullen vaak wat magerder worden en spiermassa verliezen tijdens het ouder worden. Bij een teveel aan eiwitten kan je konijn diarree krijgen en zelfs de blindedarmkeutels laten liggen.
  • Vezelgehalte moet tussen de 14-20% zijn, voor de darmen en afslijten van de tanden.
  • Vetgehalte <3%, konijnen worden snel te dik met alle gevolgen van dien.
  • Calciumgehalte <1%, dit kan leiden tot blaas- en nierproblemen. Teveel aan calcium (geven van teveel voer, gemengd konijnenvoer, geven van knaagstenen) kan serieuze verstoringen geven. Ook kan je konijn nierstenen of spierkrampen krijgen.
  • Verhouding calcium: fosfor moet 2:1 zijn.
  • Niet of geen vitamine C. Toevoegen van vitamine C in het voer is voor konijnen niet nodig, zij kunnen zelf vitamine C aanmaken. Een teveel aan vitamine C is schadelijk voor de lever en nieren. Soms zie je wel vitamine C toegevoegd in het voer voor oudere konijnen. Dit om de weerstand wat te verhogen.

Hoeveel biks mag een konijn per dag?

Wanneer je je konijn een bepaald voer geeft dan staat er altijd de te geven hoeveelheid op de zak. Het is raadzaam om je konijn altijd even te wegen dan weet je precies hoeveel je moet gaan geven. Weeg ook altijd het voer af in een bekertje op de keukenweegschaal, want wij zijn snel geneigd om teveel te geven. Want een te dik konijn kan allerlei vervelende ongemakken krijgen.

Ben je niet helemaal tevreden over het merk biks wat je geeft en je wil wisselen, ga dan altijd langzaam over op een ander soort voer, anders kan je konijn diarree krijgen.

Tot slot

Er zijn vele verschillende soorten biks te koop. Laat je altijd goed informeren bij een dierenspeciaalzaak. Heeft je konijn plots diarree, ga dan altijd naar een dierenarts.

Verwante artikelen:

Darmproblemen bij konijnen

De juiste voeding voor je konijn

E.Cuniculi bij konijnen

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2348 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.