Baarmoederontsteking bij de hond
Baarmoederontsteking komt geregeld voor bij honden. Omdat de oorzaak hormonaal is, komt deze aandoening alleen voor bij ongesteriliseerde teven. In de meeste gevallen ontstaat een baarmoederontsteking na de loopsheid of na de dracht. Baarmoederontsteking kan ernstig verlopen. Het is daarom van belang dat het zo snel mogelijk wordt behandeld. In dit kennisbankartikel lees je hoe je een baarmoederontsteking bij de hond kunt herkennen en hoe deze kan worden behandeld.
Wat is een baarmoederontsteking bij de hond?
Wanneer je hond een baarmoederontsteking heeft, is de baarmoeder ontstoken en vult het zich met pus. De hoeveelheid pus verschilt per ontstekingsgeval, maar kan oplopen tot meer dan een liter. Bij een open baarmoederontsteking loopt deze pus uit de vulva en is zichtbaar aan de achterkant van de hond. Deze pus kan bloederig zijn of is juist geel-crème van kleur. Bij een gesloten baarmoederontsteking is er geen pus waar te nemen. Hierdoor is deze vorm minder makkelijk te ontdekken.
Wat zijn de symptomen van een baarmoederontsteking bij honden?
Een baarmoederontsteking bij honden kun je aan de volgende symptomen herkennen:
- Sloomheid
- Niet meer eten
- Veel drinken
- Veel plassen
- Dikkere buik
- Rode slijmvliezen
- Soms koorts (meer dan 39,5 graden)
- Soms overgeven
- Pus uit de vulva (bij een open baarmoederontsteking)
Wanneer de baarmoederontsteking niet op tijd wordt behandeld, kunnen er nierfalen ontstaan. Ook kan de baarmoeder openscheuren, waardoor de pus in de buikholte terechtkomt. Wanneer je hier niet op tijd bij bent, kan de hond komen te overlijden.
Hoe wordt een baarmoederontsteking bij honden vastgesteld?
Een baarmoederontsteking kan op drie manieren door de dierenarts worden vastgesteld:
- Echografie - Dit is de meest betrouwbare methode.
- Radiologie - Hierbij is een beginnende baarmoederontsteking niet altijd zichtbaar.
- Klinisch beeld - Wanneer er bijvoorbeeld pus uit de vulva loopt, is dit bijna altijd een baarmoederontsteking.
Hoe kan een baarmoederontsteking bij de hond worden behandeld?
Wanneer een hond een baarmoederontsteking heeft, dient dit zo snel mogelijk te worden behandeld. Dit kan operatief, waarbij de volledige baarmoeder en eierstokken worden verwijderd. Deze baarmoederoperatie gebeurt onder algehele narcose. In de meeste gevallen herstellen honden snel en volledig na een dergelijke operatie.
Ook is het mogelijk om medicijnen via een injectie toe te dienen. Door middel van deze medicijnen trekt de baarmoeder samen, waardoor de pus uit de baarmoeder loopt. In combinatie met antibiotica leidt dit in de meeste gevallen tot genezing. Echter blijft de kans op complicaties, zoals nierfalen en een opengescheurde baarmoeder, bestaan. Ook is er een kans dat de baarmoederontsteking bij de hond later terugkeert.
Kun je een baarmoederontsteking bij honden voorkomen?
Aangezien een baarmoederontsteking alleen voorkomt bij teven die niet zijn gesteriliseerd, is sterilisatie van de hond de beste manier om deze vervelende aandoening te voorkomen.
Om de baarmoeder schoon te houden na een geboorte of loopsheid, kun je PUUR Utero gebruiken. Ook bij weeënzwakte, vuilen, het normaliseren van de geslachtsfunctie en teven die zich niet willen laten dekken is dit middel zeer geschikt.
Een baarmoederontsteking bij de hond dient dus zo spoedig mogelijk behandeld te worden. Zie je pus aan de achterkant van de hond of twijfel je over de symptomen? Neem dan snel contact op met je eigen dierenarts. Bij overige vragen over jouw hond of over de producten van Dierenapotheek.nl kun je uiteraard contact met ons opnemen.
Verwante artikelen
Chronisch nierfalen bij honden
Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via [email protected].
Klantbeoordeling: 9/10 uit 2350 beoordelingen
Deskundigheid van een dierenarts
Veilig en betrouwbaar bestellen
Dagelijkse verzending (ma t/m vr)
Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95