Alles over wormen

Wormen bij je hond of kat, je hoort er vaak over, maar wat zijn het nou eigenlijk? In dit artikel krijg je meer informatie over de verschillende soorten wormen en hoe je ze herkent.

Spoelworm

Spoelwormen zijn de meest voorkomende wormen bij honden en katten. Het kan worden overgedragen doordat eitjes worden meegenomen uit de omgeving en deze vervolgens oppikken het likken van hun poten. Deze wormen kunnen tot enkele centimeters lang worden en leven in de darmen. Symptomen zijn onder andere braken, diarree en gewichtsverlies. Spoelwormen worden vaak overgedragen via besmette grond en mest. Ontworming is een effectieve manier om infecties te voorkomen. Bij volwassen dieren merk je vaak weinig van de spoelwormbesmetting. Bij jonge dieren kan de spoelworm echter gevaarlijk zijn. Je herkent de besmetting aan een bol buikje, weinig groei, maag-darmklachten.

Lintworm

Lintwormen zijn platte, segmentachtige wormen die in de darmen van honden en katten leven. Deze wormen kunnen enkele centimeters tot enkele meters lang worden. Symptomen zijn onder andere gewichtsverlies, buikpijn en een doffe vacht. Lintwormen worden vaak overgedragen door het inslikken van vlooien die de larven van de lintworm dragen. Preventie en behandeling van lintwormen zijn belangrijk voor de gezondheid van huisdieren en om verspreiding naar mensen te voorkomen. Lintwormen zien eruit als lange, platte linten en kunnen enkele millimeters tot wel 2 meter lang worden. Ze bestaan uit een kop, een hals en een groot aantal schakels die gevuld zijn met tientallen lintwormeitjes. Wanneer deze schakels loslaten vind je ze vaak ter hoogte van de anus, in de vacht of in de vorm van “rijstkorrels” in de mand. Lintworm is een Zoönose en kan dus ook mensen besmetten, de vossenlintworm kan bij mensen ernstige gezondheidsproblemen opleveren.

Zweepworm

Zweepwormen zijn dunne, langwerpige wormen die vaak voorkomen bij honden. Het kan worden overgedragen door het eten van besmet voedsel of het likken van besmette voorwerpen. Ze leven in de darmen en voeden zich met het bloed van de gastheer. Zweepwormen kunnen leiden tot diarree, bloedarmoede en uitdroging bij huisdieren. Preventieve maatregelen zoals regelmatig ontwormen en hygiëne kunnen helpen om infecties te voorkomen.

Haakworm

Haakwormen zijn kleine, dunne wormen die zich in de dunne darm van huisdieren nestelen. De haken aan de kop van de wormen kunnen het weefsel van de darmen beschadigen en bloedingen veroorzaken. Symptomen zijn onder andere bloederige diarree, uitdroging en bloedarmoede. Preventie en behandeling zijn belangrijk om de gezondheid van huisdieren te waarborgen. Het kan ook worden overgedragen van moeder op puppy of kitten.

Hartworm

Hartworm is een parasitaire worm die leeft in de bloedvaten rondom het hart en de longen van huisdieren. Honden en katten kunnen besmet raken door muggenbeten. Symptomen zijn onder andere hoesten, vermoeidheid en gewichtsverlies. Behandeling van hartworm kan duur en riskant zijn, daarom is preventie door middel van maandelijkse preventieve medicatie belangrijk. Deze wormvariant komt niet in Nederland voor, maar wel in landen rondom de middellandse zee. Gaat je maatje mee op vakantie naar een van deze landen? Dan kan je dierenarts je helpen met middelen om jouw huisdier tegen deze worm te beschermen.

Ontzichtbaar? Of toch niet?

Bij gezonde volwassen dieren geeft de wormbesmetting meestal geen symptomen. Echter, doordat ze de wormen wel bij zich dragen scheiden die dieren wormeitjes uit via de ontlasting, die weer een risico vormen voor andere dieren maar ook voor mensen. De volgende symptomen kunnen mogelijk zijn bij erge besmetting of verzwakte dieren:

  • Uitbraken van wormen of wormen in de ontlasting;
  • Vermageren en/of groeivertraging;
  • Bloedarmoede;
  • Doffe vacht;
  • Verminderde weerstand;
  • Anale irritatie (bijvoorbeeld ‘sleetje rijden’);
  • Braken;
  • Diarree of juist verstopping;
  • Hoesten, sterfte (meestal bij jonge pups).

Schadelijk voor mijn huisdier, hoe zit het dan met mij?

Wormen zijn overdraagbaar van mens op dier en andersom, we spreken hier dus van een zoönose. Wormen zijn voor mensen doorgaans niet gevaarlijk, maar kunnen wel veel ongemak opleveren. Klachten die kunnen ontstaan zijn jeuk rond de anus of vagina, buikpijn en diarree. Deze klachten komen gelukkig zelden voor. Het kan ook voorkomen dat je stukjes worm in je ontlasting ziet, dunne of dikke gele of witte draadjes of witte rechthoekige stukjes. Neem dit mee in een afgesloten potje zodat jouw huisarts dit kan analyseren. Bij constatering van wormen krijg je een wormenkuur van de huisarts of de apotheek. Na afloop van de kuur is de besmetting doorgaans verholpen. Twijfel je? Neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts.

Verwante artikelen

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2361 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.