Hond en allergie: de 3 meest voorkomende allergieën bij honden

Net als bij mensen, kan er ook bij honden een allergische reactie optreden. Bij een allergie is er sprake van een overgevoelige reactie op bepaalde stoffen. Ook wel ‘allergenen’ genoemd. Dit kan bijvoorbeeld een reactie zijn op pollen, huidschilfers, insecten, voeding of medicatie. Bij een allergie bij de hond reageert het immuunsysteem van je viervoeter overdreven sterk op een allergeen. Hierdoor ontstaan jeuk, huidklachten en/of darmproblemen. Er zijn natuurlijk tal van allergenen, maar er zijn 3 soorten allergieën die het meest voorkomen bij honden.

1. Voedselallergie bij honden

Ongeveer 10% van alle allergieën bij honden is het gevolg van een reactie op bepaald voedsel. Een allergische reactie op voedsel kan op elk moment in een hondenleven voorkomen. Zelfs honden die al jaren hetzelfde voer krijgen, kunnen een voedselallergie ontwikkelen. Meestal zijn honden gevoelig voor eiwitten van rund, tarwe, zuivel, kip, soja, maïs en eieren. Voermerken zoals Jachtinstinct hebben speciale dieetvoeders die jouw maatje kunnen helpen bij voedselallergie.

Symptomen voedselallergie hond

Je kunt een voedselallergie bij je hond aan de volgende symptomen herkennen:

  • Jeuk
  • Krabben, bijten en likken
  • Haaruitval
  • Schaafwonden
  • Winderigheid
  • Braken
  • Diarree
  • Oorontsteking (terugkerend)

Diagnose voedselallergie hond

Om vast te stellen of je hond een voedselallergie heeft, wordt er meestal gestart met een eliminatiedieet. Dit betekent dat je hond 8 weken lang een apart dieet krijgt waarbij bepaalde allergenen worden vermeden. Het is daarbij belangrijk dat er in die periode echt niks anders, ook geen snoepjes of botten, aan je hond wordt gegeven. Daarnaast dien je ervoor te zorgen dat je hond vóór aanvang van het dieet ontvlooid is, zodat een reactie op vlooien kan worden uitgesloten.

Een voedselallergie is iets anders dan een voedselintolerantie: daarbij heeft een hond moeite om bepaalde voedingsmiddelen te verteren en kan hij diarree krijgen of gaan braken. Er zijn helaas geen testen die rechtstreeks voedselintoleranties opsporen.

2. Vlooienallergie bij honden

De meest voorkomende oorzaak van aanhoudende jeuk bij honden is een vlooienallergie. Dit betekent dat je hond overgevoelig reageert op beten van een vlo. Een vlo injecteert bij een beet namelijk speeksel in de huid van de hond, waardoor er een lokale ontsteking ontstaat. Bij een allergie reageert het lichaam op de eiwitten in het speeksel, waardoor er een heftige ontstekingsreactie ontstaat. Over het algemeen wordt deze allergie in het eerste levensjaar van de hond ontwikkeld. Echter kan het ook op latere leeftijd pas ontstaan, wanneer er meerdere malen contact is geweest met vlooien. Bescherm je hond daarom van jongs af aan al tegen vlooien.

Symptomen vlooienallergie hond

Een vlooienallergie is in Nederland vaak seizoensgebonden. De meest heftige klachten ontstaan in de zomer en de vroege herfst. Maar in sommige, ernstige, gevallen blijven de klachten ook in de winter aanwezig. Je kunt een vlooienallergie bij je hond aan de volgende symptomen herkennen:

  • Huidklachten (van ‘hot spots’ tot grote kale plekken)
  • 'Olifantenhuid'
  • Veel jeuk en krabben

De klachten ontstaan meestal op het achterste deel van het lichaam. Bij een heftige allergie breidt dit zich uit naar de poten en de kop.

Diagnose vlooienallergie hond

Door middel van een huidtest kan er een vlooienallergie worden aangetoond. Deze test is in 90% van de gevallen betrouwbaar. Wanneer na behandeling de symptomen verdwijnen, kan worden bevestigd dat het inderdaad om een vlooienallergie gaat.

Behandeling vlooienallergie hond

Ten eerste dient de kans op (opnieuw) contact met vlooien zo klein mogelijk gemaakte te worden. Het is dus belangrijk dat vlooien consequent en op een effectieve manier worden bestrijdt. Wanneer je hond last heeft van vlooien, is een middel dat alleen volwassen vlooien doodt niet voldoende. Een volwassen vlo legt in een maand tijd ongeveer 1500 eitjes. Deze vlooieneitjes vallen van je hond en komen ze op de vloer, op de bank, in de mand, in de reismand of in de auto terecht. Binnen 1 tot 2 weken komen deze eitjes uit, waardoor er nieuwe vlooien ontstaan. We adviseren daarom om vlooien op meerdere fronten herhaaldelijk te bestrijden:

  • Behandel je hond tegen vlooien - behandel je hond door middel van een pipet, pil, band of spray om volwassen vlooien te doden. Herhaal deze behandeling tijdig.
  • Behandel de omgeving tegen vlooien - naast de volwassen vlo is het ook noodzakelijk om de larven, poppen en eitjes te bestrijden. Gebruik een omgevingsspray tegen vlooien en stofzuig regelmatig. Haal ook bladeren in de tuin weg. Dit is namelijk een goede schuilplaats voor vlooien en larven.

Er bestaan ook vlooienmiddelen die zowel volwassen vlooien als eitjes en/of larven doden. Bekijk onze top 5 producten tegen vlooien- en teken.

Frontline Combo hond

Frontline Combo hond25,95

In mijn mandje
In mijn mandje

 

3. Atopie (allergie hond)

Bij atopie is er een erfelijke aanleg voor allergie. Honden met atopie zijn vaak overgevoelig voor omgevingsallergenen zoals graspollen en huisstofmijt. In sommige gevallen zijn ze ook gevoelig voor voedselallergenen. Atopie komt het meest voor bij bepaalde rassen zoals de labrador, de West Highland white terrier, de Bull terrier en de Duitse herder.

Symptomen allergie hond door atopie

Je kunt atopie herkennen aan de volgende symptomen:

  • Jeuk
  • Rode en schilferige huid (met name rond de poten, oksels, liezen, anus, romp en oren)
  • Oorontstekingen
  • Krabben, bijten en likken
  • Kale plekken
  • Huidontstekingen

Afhankelijk van waar je hond allergisch voor is kunnen klachten alleen in een bepaald seizoen of juist het hele jaar door voorkomen. Factoren zoals stress, temperatuurswisselingen, zwemmen in zoetwater en hormoonschommelingen kunnen de klachten verergeren.

Diagnose atopie hond

Bij een allergische reactie wordt in eerste instantie onderzocht of de jeuk van je hond wordt veroorzaakt door parasieten of dat er sprake is van vlooien of voedselovergevoeligheid. Daarna kan door middel van een huid- en bloedonderzoek worden onderzocht voor welke allergenen je hond allergisch is.

Behandeling allergie hond door atopie

Atopie is helaas chronisch en daardoor niet te genezen. Jeuk en pijn kunnen het welzijn van je hond enorm aantasten. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om de klachten te verminderen. Zo zijn er speciale shampoos om bacteriële en/of gistinfecties te behandelen, kan de jeuk worden onderdrukt met medicijnen én is het mogelijk om je hond te desensibiliseren. Dit betekent dat er kleine hoeveelheden van de allergenen in de huid van de hond worden gespoten. Bij 60 tot 70% van de honden zorgt dit voor vermindering van de klachten. Wanneer desensibilisatie effectief is, zullen deze injecties levenslang gegeven moeten worden. Daarnaast is het belangrijk om de huidbarrière van je hond te ondersteunen door extra omega 3- en 6-vetzuren te geven. Dit kan via de voeding of op de huid.

Tot slot

Naast een voedselallergie, vlooienallergie of atopie kan er ook nog sprake zijn van contactallergie. Deze vorm komt echter maar zelden voor. Hierbij gaat het om een plaatselijke reactie tegen iets wat contact heeft met de huid. Dit kan bijvoorbeeld komen door een halsband of wanneer de hond steeds met een bepaald lichaamsdeel over zijn mand hangt. Vermoed je een allergie bij je hond, ga dan altijd langs de dierenarts om te achterhalen of je hond inderdaad allergisch is en waarvoor. Zo kan zo snel mogelijk de juiste behandeling worden gestart. In het assortiment van Dierenapotheek.nl vind je diverse producten tegen vlooien. Zo kun je een vlooienallergie in ieder geval zoveel mogelijk voorkomen. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Verwante artikelen

Top 5 producten tegen vlooien en teken

Vlooien bij honden

Temperatuur van je hond

Voor vragen zijn wij elke werkdag telefonisch te bereiken of via  [email protected].

Delen
Heb je vragen?

Neem dan contact op met ons team van dierenartsen en paraveterinairen.

Waarom Dierenapotheek.nl

Klantbeoordeling: 9/10 uit 2338 beoordelingen

Deskundigheid van een dierenarts

Veilig en betrouwbaar bestellen

Dagelijkse verzending (ma t/m vr)

Gratis verzending binnen Nederland en België vanaf € 59,95

Advies van een dierenarts nodig?

Je kunt ons op werkdagen mailen of bellen met vragen voor jouw maatje. Via deze kanalen sta je in rechtstreeks contact met een van onze specialisten. We delen onze kennis en ervaring met liefde.